Brittitutkijat kehittivät keinospermaa

Brittitutkijat sanovat kehitelleensä ihmisten kantasoluista siemennestettä. Mikäli tulokset osoittautuvat päteviksi, ne voivat mullistaa lapsettomuushoidot. Spermaa voidaan teoriassa jo käyttää munasolun hedelmöittämiseen.

Professori Karim Nayernia heinäkuussa 2008 hänen tutkijaryhmänsä onnistuttua hedelmöittämään hiiren munasolun uroshiiren kantasolusta luodulla siittiöllä. Kuva: Newcastlen yliopisto / EPA

Pohjois-Englannin kantasoluinstituutin NEWSCI:n mukaan alkiosta saaduista kantasoluista kehitelty sperma on teoriassa jo lähes käyttökelpoista munasolun hedelmöittämiseen.

Tutkijat uskovat, että kymmenen vuoden päästä lapsettomat pariskunnat voivat saada niin hoidettuina lapsia, joilla on heidän geneettinen perimänsä. Siemensoluja voitaisiin kehittää kenties jopa naisten kantasoluista, jolloin isää ei tarvittaisi lainkaan, tutkijat ennakoivat.

NEWSCI on Newcatlen ja Durhamin yliopistojen ja Newcastlen julkisen terveydenhoidon säätiön yhteinen tutkimuslaitos. Sen kokeissa käytetään muutaman päivän ikäisiä alkioita, jotka ovat peräisin koeputkihedelmöityksistä.

Keinosperma ei ole vielä täydellistä, mutta sillä on jo kaikki elämän luomisen olennaiset edellytykset, sanoo tutkimusta johtava professori Karim Nayernia.

Hän uskoo, että kymmenen vuoden päästä hoidoilla voidaan esimerkiksi palauttaa lisääntymiskyky nuorukaisille, jotka ovat menettäneet sen syöpähoitojen vuoksi. Hänen mukaansa kantasoluja osataan pian myös eristää ihosta spermantuotantoa varten.

Epäilyjä epäeettisyydestä

Uraauurtavat kokeet uhkaavat lietsoa uuteen liekkiin kiistan kantasolu- ja alkiotutkimuksista. Nayernia sanoo ryhmänsä puolesta, että kaikkea uutta tutkimustietoa voidaan käyttää hyvään tai pahaan.

- Tutkijat eivät päätä, kummasta on kyse. Meidän tehtävämme on auttaa lapsettomia ihmisiä. Koeputkihedelmöityksetkin aiheuttivat aikoinaan kohua, mutta nykyisin ne ovat rutiinia, Nayernia sanoo.

Stem Cells and Development -lehdessä julkaistu tutkimus on herättänyt epäilystä myös tiedeyhteisössä. Muun muassa Cambridgen yliopiston professori Azim Surani sanoo, että NESCI:n tuotokset ovat kaukana aidoista siemensoluista eikä sellaisia kenties koskaan pystytä keinotekoisesti tuottaamaankaan.