Hyvä sää voi pilata museon kesän

Kesä on Suomen suosituimmissakin museoissa yleensä hiljaisempaa aikaa. Vaikka aurinkoinen sää vähentääkin kulttuurinnälkää, saavat tietyt näyttelyt toki kesälomalaiset liikkeelle.

kulttuuri
Taidemuseo EMMA:n sisätilaa.
Ari Karttunen / EMMA

- Niin se vain on, että hyvä hellekesä vähentää kävijöitä selvästi, sanoo tiedottaja Pia Majava Helsingin kaupunginmuseosta.

Tämän kesän tarkkoja kävijälukuja ei Majavalla ole tiedossa, mutta viime kesänä Tennispalatsissa nähdyssä Anton Corbijn - Retrospektiivi -näyttelyssä kävijöitä oli 37 000, mikä on Majavan mukaan yllättävän paljon kesäkaudella.

- Jos näyttely on hyvä, niin vetäähän se kävijöitä. Yleensä kesä- ja heinäkuu ovat kuitenkin selvästi hiljaisempia, Majava sanoo.

Huonompi sää lähes tuplasi päivän kävijämäärät

Myös Ateneumissa on huomattu sään vaikutus kävijämääriin. Tämän viikon tiistain ja keskiviikon huonompi ilma nosti Ateneumin päiväkävijöiden määrän liki kaksinkertaisiksi heinäkuun alkupäivistä.

- Heti kun sää heikkeni, kävijämäärä lisääntyi, kertoo Ateneumin tiedottaja Marja Istala Kumpunen.

Viime kesä oli Ateneumissakin kuluvaa kesää vilkkaampi, mikä osaltaan selittyy sillä, että yleisömagneettina oli Suomen rakastetuimpiin maalareihin kuuluvan Pekka Halosen näyttely. Istala Kumpunen sanoo kuitenkin, ettei elokuussa päättyvä Kalevala-näyttelykään ole huonosti menestynyt.

Taidekohteet löytyvät pääkaupunkiseudun ulkopuolelta

Espoon modernin taiteen museon EMMAn viestintäpäällikkö Leena Joutsenniemi muistuttaa, että kesällä taidekohteet löytyvät pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. EMMAssa kävijäpiikki nähdään usein toukokuussa, kun luokkaretkeläiset tutustuvat taiteeseen.

Kesän taidekohteista suosituimpia on Punkaharjulla sijaitseva taidekeskus Retretti, jonne kulttuurinnälkäiset ovat löytäneet tiensä tänäkin kesänä. Retretin tämän kesän päänäyttely Albert Edelfelt ja Pohjolan kesä on saanut ihmiset viime kesää vilkkaammin liikkeelle.

Retretin toimitusjohtaja Tapani Pennanen kertoo, että kävijöitä on ollut vähän viime kesää enemmän, vaikka ryhmämatkojen määrä onkin vähentynyt.

- Heinäkuu näyttää hyvältä, Pennanen sanoo.

Turun linna on kestosuosikki

Turun museoissa kesä on myös melko hiljaista, mutta kestosuosikki Turun linna vetää aina. Leena Lehmusto Turun museokeskuksesta kertoo kesäkuussa kävijöitä olleen yli 13 000. Lehmusto sanoo, että myös ulkoilmamuseot Luostarinmäki ja Kurala ovat suosittuja kesällä.

Vuonna 2007 Suomen museoissa vieraili 4,6 miljoonaa kävijää. Yli sadan tuhannen vierailijan määrä ylittyi tuolloin viidessä museossa: Kiasmassa, EMMA:ssa, Ateneumissa, Tennispalatsissa sekä Turun linnassa.

Lähteet: YLE Uutiset / Tiina Forsberg