Kommunistit kimmastuivat - Leningradin asemasta Nikolain asema

Venäjän valtion rautatiet on toistaiseksi pyörtänyt päätöksensa, jonka mukaan Moskovassa sijaitsevan Leningradin rautatieaseman nimi palautetaan Nikolain asemaksi.

Ulkomaat
Leningradin rautatieasema Moskovassa.
Alexei Troshin

Venäläinen uutistoimisto Interfax ilmoitti päivällä, että Venäjän rautateiden pääjohtaja Vladimir Jakunin on allekirjoittanut tiistaina määräyksen Leningradin aseman nimen muuttamisesta Nikolain asemaksi.

Venäjällä uutinen kirvoitti vilkkaan keskustelun. Kommunistisen puolueen varapuheenjohtajan Ivan Melnikovin mukaan nimenmuutos on "sopimaton, tyhmä ja mauton". Puolue uhkasi rautateitä oikeustoimilla.

Venäjän tsaarisuvun päämies suuriruhtinatar Maria Vladimirovna iloitsi nimenmuutoksesta, koska Venäjän ensimmäinen rautatie Pietarista Moskovaan rakennettiin tsaari Nikolai I:n aikana.

Nimenmuutosta oli toivonut Palautus-yhdistys, johon kuuluu poliitikkoja sekä yliopistomaailman, kulttuurin ja kirkon vaikuttajia.

Myöhemmin päivällä rautatiet ilmoitti, että määräystä ei ole allekirjoitettu, mutta nimenmuutosta tutkitaan. Rautatiet pahoitteli aiheutunutta sekaannusta.

Leningradin asema on Moskovan vanhin. Asema rakennettiin vuonna 1849, jolloin nimenä oli Nikolain asema. Vuonna 1923 nimi vaihdettiin Lokakuun asemaksi ja vuotta myöhemmin Leningradin asemaksi.

Lähteet: YLE Uutiset