1. yle.fi
  2. Uutiset

Turun kolerahautausmaa on raivattu kuntoon

Lähes kaksisataa vuotta vanha Turun kolerahautausmaa on päässyt pahuuden vallasta. Pitkään hoitamaton alue Itäharjulla on taas siistissä kunnossa.

Masku
Turun kolerahautausmaa vuodelta 1831 siistiytyi kesällä 2009.
Turun kolerahautausmaa vuodelta 1831 siistiytyi kesällä 2009.YLE / Seppo Luotohaara

Tapani Maskula asui 1940-luvulla pikkupoikana Itäharjulla aivan entisen kolerahautausmaan naapurissa. Turun Radio kävi tuon ajan Turun tuntijan kanssa katsomassa paikkoja, jotka on aivan juuri raivattu ja siivottu.

- Ennen tämä oli kuin Stephen Kingin romaanista, Maskula toteaa.

Kolerahautausmaan tausta on synkkä. Turun Paloa vuonna 1827 seurasi neljä vuotta myöhemmin kaamea vitsaus, koleraepidemia. Parisataa menehtyistä haudattiin aivan silloisen Turun äärilaidalle Itäharjulle.

Runsas sata vuotta myöhemmin täysin pahuuden valtaan joutunut ryteikköinen hautausmaa oli naapurin pojan Tapani Maskulan leikkipaikka. Sitä hän ei ollut nähnyt 50 vuoteen ja yllättyi iloisesti, kun Turun viherliikelaitos oli siivonnut hoitoluvan saatuaan umpeen kasvaneen hautausmaan hienoon kuntoon saman tien.

- Päivällä täällä oli varsin leppoisaa, mutta kun ilta tuli niin tämä oli todella pelottava paikka. Ryteikköinen pimeä paikka hujan hajan kaatuneine hautakivineen oli kuin kauhukertomuksesta. Kolera kuulosti pikkulapsesta kauhistuttavalta sanalta, Maskula muistelee ja puistelee päätään.

Pienet pojat löysivät kerranhaudasta dynamiittikätkön, jonka poliisi sitten tyhjensi. Ilmankos Maskula sijoitti hämäräpuuhia Musta kansio-kuunnelmasarjassa tähän ilmapiiriltään sopivaan paikkaan.

Vanhan Itäharjun asutus on säilynyt mukavasti entisellään ja se on hyvä kävelykohde, Maskula kannustaa tutustumaan ympäristöön.

1940-luvulla Itäharju oli tiivis kyläyhteisö kaupungin äärilaidalla. Kolerahautausmaan tuolla puolen oli laitumia hevosille ja lehmille.

Lue seuraavaksi