Kyy on ei-toivottu kesävieras

Kyy on Suomen ainoa myrkyllinen käärme. Pelätty ja parjattu matelija on tavattu tänä kesänä monissa pihoissa ja puutarhoissa.

Kuva: YLE / Pentti Palmu

Kyykäärmeen tuntomerkkinä on selän sahateräkuvio. Aikuisen kyyn pituus on noin 60 -80 cm ja se on levinnyt lähes koko Suomeen, pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Kyyn elinalue on noin kilometrin laajuinen sen louhikossa tai kannokossa sijaitsevan pesäpaikan ympärillä. Kyyn mieluisimpia olinpaikkoja ovat mm. peltojen reuna-alueet, kalliot ja niityt. Yleensäkin auringonpaisteiset paikat, josta löytyy sopivasti piilo- ja talvehtimispaikkoja.

Käärmeitä tuntuu ihmisten havaintojen perusteella olleen liikkeellä paljon. Ähtärin Eläinpuiston intendentti Mauno Seppäkosken tietojen mukaan kanta ei ole kuitenkaan kasvanut mitenkään merkittävästi. Hän sanoo, että käärmeiden esiintyminen vaihtelee alueittain. Lisäksi sen näkyvyyteen vaikuttaa mm. talvehtimisen onnistuminen.

Käärmeen lisääntymispaikan lähettyvillä saattaa nähdä poikasten syntymisen jälkeen paljon luikertelijoita. Mauno Seppäkoski arvelee, että se saattaa vaikuttaa siihen, että ihmiset puhuvat, että on paljon käärmeitä.

Jos käärmeen kanssa joutuu kohdakkain, niin että molemmat huomaavat toisensa, käärme yleensä pakenee, sanoo Mauno Seppäkoski. Hän muistuttaa, että ahdistettuna käärme puolestaan on vaarallinen, sillä silloin se voi purra. Käärmeenpureman saa hänen mukaansa tavallisesti silloin, kun sen päälle astuu.

Jos käärme on ei-toivottu vieras pihassa tai puutarhassa, se usein tapetaan. Mauno Seppäkoski muistuttaa, että jos käärmeen haluaa hävittää, niin kannattaa ainakin tarkistaa, että kyseessä on nimenomaan kyy, eikä esimerkiksi rantakäärme tai vaskitsa.