Heli Sutela nähdään Roviantin lavalla

Näyttelijä-koomikko Heli Sutela juontaa Oulussa pidettävää Roviantti tapahtumaa. Lappeenrantalaissyntyinen näyttelijä on Krisse Salmisen ohella yksi Suomen tunnetuimmista naiskoomikoista.

Heli Sutela
Heli Sutela eläytyy stand up -komiikkaan.
YLE

Heli Sutelan tie pesunkestäväksi stand up -koomikoksi alkoi teatterikoulussa. Alun hankaluudet eivät naista masentaneet, vaan stand up -komiikan itsenäisyys vei mukanaan.

- Se oli jotenkin kauhean viehättävä ajatus siitä, että hallitsee itse sen koko tekemisen tekstistä alkaen ja päättää miten sen esittää ja vielä esittääkin sen itse. En minä vielä sano, että minusta olisi stand up -koomikkoa tullut, mutta tämä on sitä mitä minä välillä teen. Toistaiseksi pääasiallinen duuni on näyttelijä.

Sutelan mielestä stand up -komiikka on muuttunut vuosien aikana paljon. Hän on kiertänyt klubeja jo seitsemän vuotta, jonka aikana esiintyjien taso on kasvanut valtavasti.

- Se ei ole enää sitä, että kaikki käy kokeilemassa ja luulee sen olevan sitä, että otetaan mikki käteen ja uskalletaan puhua ihmisille. Stand up -esityksessää on sata asiaa, jotka pitää huomioida ja harjoitella. Ne on aika pilkun tarkkaan viilattuja ja moneen kertaan kokeiltuja juttuja.

Hyvä esitys vaatii siis paljon harjoitusta ja rautaista ammattitaitoa, sillä yleisöä pitää osata lukea tilanteen mukaan. Sutela kertoo, että esimerkiksi Helsingin ulkopuolella yleisö on vastaanottavaisempaa.

Hyvän stand up -esityksen ainekset löytyvät arkipäivästä.

- Stand up -koomikolla pitää olla jonkinlainen oma näkemys maailmasta, joka osuu tarkasti myös muiden näkemykseen. Tavallaan sellainen omanlainen tapa katsoa ulos ikkunasta.