Ilomantsissa tehdään elokuvaa valtavalle saksalaisyleisölle

Saksalaisen rikosdraaman kuvaukset ovat täydessä vauhdissa Ilomantsissa. Borowskin Tango -tv-elokuvaa tehdään harvinaisen mittavana suomalais-saksalaisena yhteistyönä, joka kuvataan pääosin Ilomantsissa. Ainakin Saksassa ja Suomessa esitettävä elokuva kuuluu Saksassa kulttimaineen saavuttaneeseen Tatort-sarjaan, johon on tehty yli 700 tv-elokuvaa. Suomessa sarjasta tunnetaan esimerkiksi Schimanski-dekkarit.

Autohallin pihaan on lavastettu rähjäinen pihapiiri. Kuva: YLE / Ilari Papinniemi

Ilomantsin vanha maatalousoppilaitos on muuttunut täksi kesäksi kansainvälisen elokuvatuotannon hermokeskukseksi. Kuvauksiin siirrytään lukuisiin paikkoihin muutaman kymmenen kilometrin säteellä kirkonkylästä. Tuotantoautojen karavaani matkaa moneen paikkaan.

- Kuvaamme metsissä, järvien rannalla, olemme vuokranneet yksityisten ihmisten kotitaloja ja pihapiirejä. Yhteen tyhjään autokouluun rakennetaan poliisiasema, kertoo elokuvan tuottaja Jenni Lähteenmäki Tuotantotalo Talvi Oy:stä.

Elokuvassa saksalainen komisario Borowski tulee Suomeen kuulustelemaan nuorta rikollista. Henririkosta selvitetään Ilomantsin maisemissa, jotka kuitenkin poikkeavat totutusta.

- Ilomantsi tulee avautumaan sekä suomalaiselle että saksalaiselle hyvin erilaisena, kuin oikea Ilomantsi on. Tämä on fiktiivinen Ilomantsi. Tämä on paljon pienempi ja huomattavasti enemmän hillbillymäisempi kuin oikea Ilomantsi on, ohjaaja Hannu Salonen luonnehtii.

Kuvaaminen ulkomailla suosikkisarjan uudenlainen avaus

Vuosikymmeniä tehdyt Tatort-elokuvat keräävät Saksassa keskimäärin 6-10 miljoonaa katsojaa. 1970-luvulta asti vaihtuvin hahmoin tehdyt klassiset rikosdraamat ovat vakiinnuttaneet asemansa Saksan suosituimpien rikosdraamojen joukossa. Ohjelmat esitetään Saksan parhaimpaan prime time -aikaan sunnuntai-iltana.

Väläyksen julkisuutta saavat myös paikalliset avustajat, joita vilahtaa tanssilavakohtauksessa toistasataa.

Ajatus tuoda Borowski Suomeen lähti Heinävedellä vapaa-aikansa viettävältä ohjaajalta.

- Tämä on aika iso repäisy. Tämä on ensimmäinen Tatort-elokuva, joka kuvataan kokonaan ulkomailla. Tämä oli myös tarkoitukseni. Olen näitä aika paljon tehnyt ja tarkoitus on tehdä event-tyyppinen elokuva, joka herättää paljon kiinnostusta sekä Saksassa että Suomessa. Tämä on hyvin erikoinen elokuva, Salonen myöntää.

Paikalla on kuutisenkymmentä tekijää, joista enemmistö on suomalaisia. Englanti, suomi ja saksa soljuvat, eikä tuotannon kansainvälisyys hierrä ammattilaisia.

- Tekeminen on hirveän samanlaista. Tehdessä syntyy hienoja koomisia tilanteita kulttuurien kohdatessa. Työtavat voivat olla hieman erilaisia, mutta en minä ole huomannut mitään ihmeellistä tai eroa. Jos on olemassa jonkinlainen globaali kehitys, niin elokuvan teko alkaa sulautua hyvin samanlaiseksi kulttuurista riippumatta, toteaa näyttelijä Antti Reini.

Elokuvaa tuottaa Studio Hamburgin puolesta Kerstin Ramcke ja Jan Kremer. Suomessa elokuvaa tuottaa Lähteenmäen lisäksi Klaus Haydemann.

- Töissä on sekä Saksasta että Suomesta huippuammattilaiset, joten työskentely on vaivatonta. Ohjaaja Hannu Salonen on ihailtava siinä, että hän on avoin ja innokas uusille ideoille kuvauspaikalla, Haydemann kertoo.

1,2 miljoonan euron budjetista miljoona euroa on saksalaista ja 200 000 euroa suomalaista rahaa. Suomesta tuotantoa maksavat Suomen elokuvasäätiö, YLE ja Tuotantotalo Talvi.

Elokuva esitetään Saksassa maaliskuussa ja myöhemmin Suomessa YLE:llä.