Nettipelit saattavat rohkaista lapsia syömään terveellisemmin

Terveellistä ruokaa ja juomaa mainostavaa nettipeliä pelaavat lapset valitsevat todennäköisemmin terveellisempiä välipaloja kuin lapset, joiden pelissä suositaan epäterveellisiä ruokia, käy ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta.

terveys

Lasten ja nuorten lihavuus on viime vuosikymmeninä yleistynyt niin Suomessa kuin muissakin teollisuusmaissa. Lapsuusiän lihavuudella on merkittävä taipumus jatkua aikuisikään, ja eräiden arvioiden mukaan lapsena ylipainoisista 50–80 prosenttia on ylipainoisia myös aikuisina. Yhtenä syynä lasten lihavuuteen on pidetty television ja netin huonoihin ruokailutottumuksiin rohkaisevaa ruokamainontaa.

Archives of Pediatric and Adolescent Medicine –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kolmekymmentä 9-10-vuotiasta köyhistä perheistä tulevaa lasta jaettiin kolmeen nettipeliryhmään. Yhteen ryhmään kuuluvien nettipelissä pisteitä kertyi sen mukaan, paljonko pelaaja valitsi terveellisiä välipaloja kuten banaaneja ja appelsiinimehua. Toiseen ryhmään kuuluvat pelasivat samaa peliä, jonka versiossa pisteitä kuitenkin kertyi limun, karkkipatukoiden, keksien ja perunalastujen valitsemisesta. Pelaamisen jälkeen lapset saivat valita ja syödä välipalan. Kolmanteen ryhmään kuuluvat valitsivat ja söivät välipalansa ennen pelaamista.

Terveellisiä ruokia suosivaa peliä pelanneiden lasten todettiin valitsevan välipalaksi banaanin tai appelsiinimehun useammin kuin epäterveellisempää peliä pelanneet.

Tutkijat arvelevatkin nyt, että nettipelien avulla lapsia voisi kannustaa syömään terveellisemmin.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim