Japanissa maailman kalleimmat kaupungit

Tokio ja Osaka ovat syrjäyttäneet Moskovan maailman kalleimpana kaupunkina. Kalleimpien kaupunkien kärkisijoilta löytyy useita Aasian kaupunkeja, sillä esimerkiksi jenin, Kiinan yuanin ja Singaporen dollarin arvo on pysynyt vahvana kansainvälisessä talouskriisissä.

Ulkomaat
Shinjukun kaupunginosa Tokiossa auringonlaskun aikaan. Taustalla Fuji vuori.
EPA / Andy Rain

Kärkisijoja lukuun ottamatta Mercer-yhtiön vuosittainen kalleimpien kaupunkien lista on kokenut suuria muutoksia. Useimpien Euroopan kaupunkien sijoitukset listalla ovat laskeneet edellisvuodesta. Esimerkiksi viime vuoden kolmanneksi kallein kaupunki Lontoo on nyt listan sijalla 16.

Moskovan jälkeen Euroopan kalleimmat kaupungit elää ja asua ovat Geneve ja Zürich.

Helsinki löytyy Mercer-yhtiön listauksessa sijalta 19, kun edellisenä vuonna Helsingin sijoitus oli 21. Pohjoismaiden kallein kaupunki on Kööpenhamina, joka on pitänyt listasijoituksena maailman seitsemänneksi kalleimpana kaupunkina. Viime vuoden neljänneksi kallein kaupunki Oslo on nyt sijalla 14.

Myös listan häntäpäässä on tapahtunut muutoksia, sillä kuutena vuonna peräkkäin halvimmaksi kaupungiksi osoittautunut Paraguayn Asuncion on vaihtunut Etelä-Afrikan Johannesburgiin.

Mercerin vuosittaisessa listauksessa vertailtiin yli 200 tuotteen hintoja yli 140:ssä suurkaupungissa. Hintavertailu tehtiin maaliskuun 2008 ja maaliskuun 2009 välisenä aikana.

Lähteet: YLE Uutiset