Saderintama saapuu yöksi Lappiin

Etelä-Suomea aamulla riepotellut saderintama saapuu yön aikana Lappiin. Edetessään saderintama on hieman heikentynyt. Ilmatieteen laitoksen mukaan sade väistyy perjantain aikana länteen Ruotsin puolelle.

Kotimaa
YLE / Riku Kaminen

Suomen yllä etenevä saderintama on matkalla kohti pohjoista ja saavuttanut jo Oulun läänin.

Sadealue on melko kapea, mutta paikoitellen on odotettavissa runsaasti vettä. Sademäärät ovat tällä hetkellä olleet 5 - 10 millimetriä tunnissa, mutta paikoin vettä on satanut jopa 20 milliä.

Maa-alueilla on annettu paljon voimakkaan tuulen varoituksia. Tuuli voi monissa paikoissa lähennellä 20 metrin sekuntivauhtia.

Aamulla erityisesti maan eteläosassa esiintyi useita ukkospuuskia, mutta ne ovat aamun jälkeen hiipuneet. Pilvipeite repeilee kuitenkin iltapäivän ja illan aikana, mikä saattaa aiheuttaa monin paikoin uusia ukkoskuuroja.

Merialueilla on voimassa monin paikoin myrskyvaroitus.

Ilmatieteen laitos arvioi, että rintama on perjantaihin mennessä liikkunut maan pohjoisosaan ja väistyy siitä länteen. Etelässä ja lännessä saattaa perjantaina esiintyä vielä sade- ja ukkoskuuroja, mutta sään pitäisi poutaantua iltapäivään mennessä.

Myrskyinen sää sotki Helsingin ja Tallinnan välistä laivaliikennettä. Ainakin Linda Line on joutunut perumaan kaikki torstain pika-alusvuoronsa.

Aamun ja aamupäivän aikana sattui myös sähkökatkoja osassa maata. Sähköt olivat poikki useilta sadoilta asiakkailta ainakin Lounais-Suomen ja Hämeen alueilla. Pääosa sähkökatkoista on jo saatu korjattua.

Lähteet: YLE Uutiset