Hyppää sisältöön

CIA vedätti USA:n kongressia

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on harhauttanut edustajainhuonetta toistuvasti vuodesta 2001 asti. CIA:n johtaja Leon Panetta kertoi kongressille kesäkuussa, että eräät tiedustelupalvelun johtavat virkailijat ovat peitelleet tietoja ja johtaneet lainlaatijoita harhaan lukuisia kertoja.

Kuva: Dennis Brack/EPA

Toistaiseksi on epäselvää, missä asioissa virkamiehet ovat hämänneet Yhdysvaltain edustajainhuoneen komiteaa, joka valvoo CIA:n toimintaa. Keskiviikkona julkaistussa kirjeessä komitean puheenjohtaja sanoo, että ainakin yhdessä tapauksessa CIA on selvästi valehdellut.

- Meitä on johdettu harhaan, meille ei ole tarjottu kaikkia tietoja ja ainakin yhdessä tapauksessa meille on valehdeltu, komitean puheenjohtaja Silvestre Reyes sanoo.

Reyes harkitsee, että hän käynnistää tapahtuneesta täyden tutkimuksen. CIA:n puhemies sanoo, että Panetta itse toi asian komitean tietoisuuteen.

Silvestre Reyes sanoo, että CIA on pääsääntöisesti hoitanut tehtävänsä mallikkaasti. Reyes kuitenkin lisää, että kaikissa tapauksissa CIA:n virkailijat eivät ole täyttäneet heille asetettuja vaatimuksia.

- Sekä johtaja Panetta että minä olemme päättäneet huolehtia siitä, että tällaista ei enää tapahdu, Reyes vakuuttaa tiedotteessaan.

Tapauksen uskotaan kaatavan lisää vettä myllyyn vesikidutus-keskustelussa, jossa edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on ollut tulilinjalla. Keskustelussa on ollut kyse siitä, kuinka paljon Pelosi tiesi vesikidutuksesta ja sen käyttämisestä kuulustelumenetelmänä.

Pelosi on yksi presidentti Barac Obaman tärkeimmistä tukijoista. Obama on pitänyt kuulutelukeinoa epäinhimillisenä.