Kalmistokierrokset: Makaaberia lomaviihdettä vai sukellus historiaan?

Hautausmaiden rauha houkuttelee kesäisin tuhansia kävijöitä. Monissa kaupungeissa järjestetään myös opastettuja hautausmaakierroksia, jotka kertovat mielenkiintoisella tavalla kaupunkien historiasta, kulttuurista ja merkkihenkilöistä.

Kotimaa
Hautausmaakävelylle osallistuvia ihmisiä Tampereen Kalevankankaan hautausmaalla.
YLE

Tampereen hautausmailla opastettuja hautausmaakävelyjä on järjestetty jo parikymmentä vuotta. Osallistujia on joka kesä satoja.

Esa Rosthollkarhu ja Raija Lauri olivat harkinneet jo pitkään kierrokselle osallistumista, ja helteisen päivän iltana suunnitelma päätettiin toteuttaa.

- Saa tietoa näistä henkilöistä, joista monet tuntee nimeltä, mutta muuta heistä ei sitten tiedäkään, Esa Rusthollkarhu perustelee kierrokselle lähtemistä.

Osa tulee nähdäkseen erityisesti tamperelaisten kuuluisuuksien hautoja. Kalevankankaan hautausmaalta leposijan ovat saaneet muun muassa kirjailija Väinö Linna, näyttelijä ja lausuntataiteilija Veikko Sinisalo ja muusikko Juice Leskinen.

Liki pari tuntia kestävän kierroksen aikana kuullaan monta tarinaa Tampereella eläneistä vaikutajista. Jokainen kierros on oppaansa näköinen, mutta Pirkko Palenius sanoo, että tietyt kohteet on kuitenkin aina pakko näyttää.

- Valkoisten ja punaisten haudat sekä sankarihaudat, Palenius luettelee.

Hautausmaat houkuttavat myös ulkomailla

Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan hautausmaakävelyjä on useissa kaupungeissa ja seurakunnissa eri puolilla Suomea. Tampereen lisäksi kirkkomaita esitellään esimerkiksi Turussa, Helsingissä, Kuopiossa, Mikkelissä, Lieksassa, Kittilässä ja Oulussa.

Isoimmilla paikkakunnilla on kävelyjä teemoitettu esimerkiksi kulttuurihenkilöiden, tunnettujen henkilöiden, historiallisen ajankohdan mukaan.

Moni harrastaa kalmistokävelyjä myös ulkomailla. Esimerkiksi matkailuopas Pirkko Palenius etsii aina matkakohteista myös hautausmaat.

- Lomalla tulee aina kysyttyä, että missä on hautausmaa. Sinne mennään katsomaan ja valokuvaamaan.

Myös Raija Lauri on viehättynyt kirkkomaiden suomista hengähdyspaikoista.

- Rauhallisuus ja hiljaisuus siellä viehättää. Pariisin keskustassakin, siellä on aivan oma tunnelmansa, sinne voi mennä lepäämään. Kirkkomaalla näkee millainen kukin kulttuuri on, Raija Lauri sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Heli Mansikka