1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aamun lehdet

Aamun lehdissä kirjoitetaan esimerkiksi G8-kokouksesta ja maahanmuuttoasioista.

Kotimaan uutiset
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun) on huolestunut Kiinan uiguurivainoista. Uiguurit mellakoivat Xinjiangin maakunnassa Kiinan johtoa vastaan, kun se uiguurien mielestä katsoo sormien läpi han-kiinalaisten väkivaltaa. Kiina ilmoitti keskiviikkona, että se aikoo teloittaa väkivaltaisista mellakoista vastuussa olevat.

Savon Sanomat on järkyttynyt siitä, että maan johto ottaa lähes aina käyttöönsä väkivallalla uhkaamisen nujertaakseen rauhanomaiset mielenilmaisut. Lehti tuomitsee Kiinan väkivaltaiset toimet, sillä Kiinan valtionjohto syyllistyy epäinhimillisyyteen ja luo kauhun ilmapiirin. Samaan aikaan maa pyrkii vahvistamaan asemaansa kansainvälisessä politiikassa ja kaupassa.

Savon Sanomien mielestä on lohdutonta seurata, kuinka johtavat länsivallat tyytyvät vain sanoin tuomitsemaan Kiinan johdon toimet. Esimerkiksi Yhdysvallat ei halua tehdä mitään konkreettista, koska se on hyvin riippuvainen Kiinan-kaupasta.

Malttia jupakkaan

Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun) puolestaan haluaa harkintaa vaalirahoitusjupakkaan. Lehti vaatii pysähtymistä sekä tiedotusvälineiltä että toimittajilta. Lehden mielestä nyt vatvotaan jatkuvasti ketä osallistui vuosia sitten mihinkin palaveriin ja kuka oli laskun maksaja. Keskisuomalaisen mielestä metelin keskellä tuntuu unohtuvan, ettei vaalirahoituksen tiimoilta ole tullut esille mitään laitonta. Lehden mukaan Nova Groupin lahjoitukset ovat suuria, mutta ratkaisevaa pitäisi kuitenkin olla se, miten asiat todella ovat. Jos laitonta ei ole tapahtunut, ovat vihjailut siihen suuntaan väärin.

Lehti kirjoittaa, että Kuntien eläkevakuutuksen toimitusjohtajana Markku Kauppisen osallistumisissa vaalirahoitusta koskeneisiin palavereihin ei ole sinänsä mitään väärää. Sama koskee tilaisuuksien isäntänä toimimista, sillä se on normaalia suhdetoimintaa.

Markku Kauppinen erosi toimitusjohtajan paikalta, vaikka Kevan toiminnasta ei ole löytynyt mitään huomauttamista. Keskisuomalainen toteaakin, että tilanne on Kauppisen kannalta kohtuuton.

Köyhien ääni ei kuulu

Kansan Uutiset (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa johtavien teollisuusmaiden G8-kokouksesta Italiassa. Kokous pääsi torstaina sopuun ilmastonmuutoksen hillinnästä. Tavoitteeksi asetettiin, ettei maapallon lämpö saa nousta kahta astetta enempää. Tämä edellyttää kasvihuonepäästöjen puolittamista vuoteen 2050 mennessä. Lehden mukaan tavoite kuulostaa hienolta, mutta julistuksen toteutumisesta ei ole takeita.

Aiemmin maailman valtiot sitoutuivat vähentämään alle 5-vuotiaiden kuolleisuutta kahdella kolmanneksella vuoteen 2015 mennessä. Nykyvauhdilla tavoite saavutetaan vasta vuonna 2045, koska maat ovat livenneet kehitysapulupauksistaan. Kun talouskriisi muuttaa painopisteitä, ilmastotavoitteille voi lehden mukaan käydä samoin.

Lehden mielestä G8 ja syyskuussa pidettävä G20-kokous ovat vääriä paikkoja kriisien ratkontaan, sillä maailman 50 köyhimmän maan ääni ei kuulu niissä lainkaan.

Realismia maahanmuuttoon

Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) vaatii inhimillisyyttä maahanmuuttolupa-asioihin. Lehden mukaan maahanmuuttoväittely on pelkistynyt kiistelyyn egyptiläisen isoäidin Eveline Fadayalin karkottamisesta Suomesta. Arkkipiispat ovat vedonneet perhekäsitteen laventamiseen, ministeri Astrid Thors laillisuuteen. Iltalehti toteaa, että asiassa tarvitaan nyt realismin ja humaanisuuden yhdistämistä.

Lehden mukaan jo nykyinen laki avaa joustamisen mahdollisuuksia. Maahanmuutto voidaan sallia, jos joku on täysin riippuvainen Suomessa olevista omaisistaan. Nykylain tulkintaa ongelmallisempaa olisi lehden mukaan laajentaa sen perhekäsitettä, sillä muissa kulttuureissa perhe voi olla hyvin laaja. Jos portti Suomeen avataan, tulijoita riittää. Iltalehden mukaan maailman hätää ei ratkaista päästämällä kaikki halukkaat Suomeen, vaan tehokkaampaa on auttaa itse paikalla.

Lehti kirjoittaa, että Fadayalin lapset ovat asuneet jo kauan Suomessa. Viranomaisten tulisikin joustaa ja sallia lesken viettää elämänsä ainoiden läheistensä luona. Jos joustavuus edellyttää säädösten tarkentamista, ministeri Astrid Thors voisi valmistella asian kiireellisenä, Iltalehti toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi