1. yle.fi
  2. Uutiset

Itä-Eurooppa houkuttaa festarikansaa

Kiinnostus Itä-Euroopan festareita kohtaan kasvaa. Itään festivaalikansaa houkuttaa edulliset hinnat, maailmanluokan nimet ja letkeä tunnelma. Sen ovat huomanneet myös matkanjärjestäjät.

viihde
Kuvaa vuoden 2008 Sziget-festivaalilta Unkarista.
Gergely Csatari

Jos Roskilde alkaa jo kyllästyttää, kannattaa suunnata Itä-Euroopan lukuisille festivaaleille. Kiinnostavia kohteita löytyy niin popin, metallin kuin konemusiikin ystäville.

Matkanjärjestäjä JookosKookos.com suuntaa tänä kesänä muun muassa Puolan hiekkadyyneillä järjestettäville Open'er -festareille. Matka Puolaan alkaa laivamatkalla Helsingistä Tallinnaan, jonka jälkeen bussilastillinen juhlijoita kaartaa Baltian läpi Puolaan.

- Projektina on hyvän yhteishengen rakentaminen. Kyllä se on tämä porukka, joka sai lähtemään, pohtii juuri ennen matkaa 18-vuotias Janne Raumalta.

Festarimatkoja ympäri itäistä Eurooppaa

Matkanjärjestäjä JookosKookos.com on tehnyt festarimatkoja eri puolille Itä-Eurooppaa jo lähes 10 vuoden ajan.

Idea koko matkatoimiston perustamiseen syntyi interrail-matkalla Unkarin Sziget-festivaaleilla, kertoo matkanjärjestäjä Mikko Vänskä. Myös parhaat muistot festarimatkoilta ovat jääneet Unkarista.

- Tuntuu, että kaikki tulee aina takaisin Sziget-festareihin. Ne on parhaat bileet, joissa olen koskaan ollut - joka vuosi, Vänskä muistelee.

Hän arvioi Euroopan suurimmiksi festivaaleiksi mainostettujen unkarilaisjuhlien keräävän nykyisin jopa 1000 suomalaista.

Idästä nousee festariaurinko

Jos EU-jäsenyys alkaa viedä tutuimpien Itä-Euroopan maiden särmää, voi sitäkin villimpää menoa hakea esimerkiksi Ukrainasta.

Ukrainassa Mustanmeren rannalla järjestettävää Kazantip-festivaalia on kutsuttu niin Idän Ibizaksi kuin Venäjän Goaksikin. Kuukauden kestävillä elektronisen musiikin festivaaleilla konemusiikki soi tauotta keskikesällä kuukauden ajan.

Ukrainalaisfestivaalien maine on saavuttanut myös Länsi-Euroopan. Keskieurooppalaista bilekansaa tulee vuosi vuodelta suurimpina bussilasteina Kazantip-festivaaleille, mutta pääosin juhlakansa on vielä venäläistä ja ukrainalaista nuorisoa.

Tamperelainen matkatoimisto Aikamatkat järjestää tänä vuonna koematkan Kazantip-festivaaleille. Tunnelmaa ei festareilta puutu, lupaa matkatoimiston toimitusjohtaja Mikko Koistinen.

- Jotkut asiat siellä tietysti ovat rempallaan. Mutta kun aurinko paistaa Mustanmeren rannalla ja musiikki soi yötä päivää, niin takaan, että nämä festarit eivät unohdu ikinä, Koistinen hehkuttaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Erkka Mikkonen

Lue seuraavaksi