1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asuntomessujen talot energiatehokkaita

Valkeakosken asuntomessuilla on esillä aikaisempaa enemmän keskikokoisia ja pienehköjä taloja. Suurin osa messutaloista on energian kulutukseltaan tehokkaita, lisäksi messuilla on kolme passiivienergiataloa.

Kuva: YLE

Valkeakosken asuntomessut heijastavat elettävää laskukautta, taloissa ollaan tarkempia neliöiden suhteen ja perheet rakentavat tämän hetken tarpeeseen eivätkä niinkään varatiloja tulevaisuuteen, arvioi Valkeakosken asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen. Suurin osa Valkeakosken messutaloista on keskikokoisia eli noin 150 neliöisiä tai sitä pienempiä taloja. Pienempi neliömäärä säästää sekä rakennus- että käyttökuluja.

- Taloissa on aivan viime aikoina tapahtunut runsaasti tuotekehitystä energiankulutuksen suhteen. Selvästi havaitsee nyt, että markkinoilla on tapahtunut iso käännös, on suorastaan käsinkosketeltavaa se, että suomalaiset kautta linjan haluavat tehdä ekotekoja, arvioi toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Energiatehokkuutta ja useita lämmönlähteitä

Yli puolet asuntomessujen taloista kuuluu energiatehokkuudeltaan parhaaseen A-ryhmään, kun viimevuotisilla Vaasan asuntomessuilla näitä oli vain kaksi. Osa tavallisistakin taloista lähestyy arvoiltaan jopa passiivienergia-taloja. Öljyllä lämpiäviä taloja alueella ei ole yhtään. Tyypillistä on, että messutaloissa on useita lämmönlähteitä, toimitusjohtaja Pasi Heiskanen

- Talossa saattaa olla varaava takka, takat tuntuvat tulevan takaisin ja erityisesti varaavat takat, niitä on aika monessa kohteessa. Sitten taloissa on aurinkopaneeleja, maalämpöratkaisuja, ilmalämpöpumppuja. Yhdessä talossa voi olla monta eri energianlähdettä ja sitä käytetään, mikä sopii kuhunkin vuodenaikaan parhaiten.

Passiivienergiatalojen rakentaminen vaatii huolellisuutta

Messuilla on kolme passiivienergiataloja, ennen asuntomessuja niitä oli rakennettu maahan vain kaksi. Passiivitalojen rakentaminen vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta eikä asuntomessuillakaan päästy niin sanotussa tv-talossa tavoiteltuun ilmatiiviysarvoon. Markkinointijohtaja Matti Saarikoski Wienerberger-talosta kertoo, että rakentamisaikataulu kävi niin kiivaaksi loppuvaiheessa, ettei kaikkea pystytty tarkistamaan.

- Kun suoritettiin tämä tiiviysmittaus, siinä tuli lukemaksi 1,1, kun tavoite on passiivitalossa korkeintaan 0,6

Tv-taloa joudutaankin korjaamaan asuntomessujen jälkeen, sanoo markkinointijohtaja Matti Saarikoski.

- Joudutaan avaamaan yksi katon alaslasku ja sieltä sitten tarkistamaan seinän ja katon liitoskohta, siellä on ilmeisesti vähän paranneltavaa. Joka asiassa passiivitalojenkin rakentamisessa täytyy olla erittäin huolellinen. Tietyllä tavalla tämä oli hyvä opetus, että todella täytyy tarkkana olla, onneksi vuotokohta on helppo korjata.

Kahden muun asuntomessujen passiivitalon ilmatiiviysarvot ovat 0,28 ja 0,55.

Wienerberger eli tv-talonakin tunnettu talo luetaan kuitenkin passiivitaloksi, koska sen energiatehokkuus on selvästi passiivitalojen luokkaa. Passiivitalojen vuosittainen energiankulutus pitää jäädä Suomessa 25-30 kWh:iin neliötä kohti. Hyvin rakennetuissa, uusissa, tavallisissa taloissa vastaava luku on nelin-viisinkertainen. Passiivitaloista puuttuvat usein tavalliset lämmönjakojärjestelmät eli patterit kokonaan. Ne lämpiävät lähinnä ihmisten, koneiden ja laitteiden tuottamasta energiasta. Niissä voi olla myös aurinkopaneeleja, takka tai pieni lämpöpumppu.

Passiivitalot haaste myös arkkitehdille

Koska passiivitaloja on Suomessa toistaiseksi vähän, asuntomessujen passiivitalojen toimintaa seurataa ainakin vuoden ajan Valtion Teknillisessä Tutkimuskeskuksessa sekä Tampereen teknillisessä yliopistossa, sanoo asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

- Koko passiivitalo on Suomessa melko uusi käsite. Talot ovat tavallaan pilottihankkeita.Tässä ei kuljeta vain ajassa vaan oikeastaan aikaamme edellä.

Arkkitehtuurille passiivitalot ovat myös haaste, koska paksummat seinät vaativat ikkunoille ja muille aukoille uusia ratkaisuja. Passivitalon suunnittelu, sen energiatehokkuus lähtee arkkitehti, toimitusjohtaja Pasi Heiskasen mukaan talon ilmansuunnan suunnittelusta.

- Ikkunoille haetaan eteläsuuntaa ja suljetaan pois pohjoista. Ikkunapenkit voivat tulla kohtuullisen syviksi joko talon sisä- tai ulkopuolella. Erkkerit, ulokkeet ja kulmat ovat passiivitaloille haaste, koska niitä on vaikeampi eristää. Arkkitehtonista monimuotoisuutta kannattaa käyttää vain rajallinen määrä.

Tuotekehitystä ikkunoissa ja ovissa

Paljon tuotekehittelyä on tapahtunut paitsi passiivitaloissa olevissa seinien eristeissä ja paksuudessa myös lämmitysjärjestelmissä, kertoo asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

- Ikkunoiden eristävyysarvot ovat parantuneet, oviteollisuudessa on tehty valtavasti kehitystyötä, ovien paksuudet ovat kasvaneet. Myös lämmön talteenottojärjestelmät ovat kehittyneet ja markkinoille on tullut uusia tuotteita kuten paljon puhutut ilmalämpöpumput. Ne tuovat kokonaissäästöä rakennuksen energiankustannuksiin.

Heiskanen sanoo myös, että nyt rakentamisvaiheessa osataan aikaisempaa tehokkaammin tiivistää erilaiset hormit, ikkunat ja muut läpiviennit. Kaikki se vaikuttaa rakennusten energiatehokkuuteen.

Rakennustekniikan lisäksi asuntomessuilla voi katsella talojen sisustuksia ja piharakentamista.

Asuntomessut järjestetään nyt 40. kerran. Valkeakosken asuntomessut ovat avoinna 10.7.-9.8.