1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

G8-maat lupasivat maatalousapua köyhille maille

G8-maat ovat sopineet, että köyhille maille annetaan 15 miljardin euron arvosta apua elintarviketuotantoon. Kolmivuotisella ohjelmalla on tarkoitus kohentaa köyhien maiden maataloutta, jotta maat voisivat itse huolehtia nykyistä paremmin ruokaturvallisuudestaan.

Ulkomaat
Nigerian presidentti Umaru YarAdua (vas.) ja Italian pääministeri Silvio Berlusconi (oik.) G8-huippukokouksessa 2009. (Taustalla tuntematon).
Massimo Percossi / EPA

Summa on vajaa neljä miljardia euroa aiempia lupauksia suurempi.

G8-johtajat vakuuttivat Italiassa pidetyn kokouksen päätöspäivänä, että ne ovat sitoutuneet lupauksiin, jotka Afrikan valtiolle annettiin Gleneaglesin kokouksessa vuonna 2005. Tuolloin G8-johtajat lupasivat, että ne lisäävät tukiaan. Summasta puolet kanavoituu Afrikkaan.

Päätös on G8-maiden vastaus avustusjärjestöjen arvostelulle. Järjestöt ovat sanoneet, että eräät valtiot ovat ottaneet avustuslinjassaan pikemminkin takapakkia. Erityisen voimallisesti avustusjärjestöt ovat arvostelleet G8-kokouksen isäntämaata Italiaa.

Kokoukseen osallistuneiden Afrikan maiden edustajat vaativat G8-osallistujilta lupauksia, jotka liittyvät ruuan tuotantoon ja maanviljelyyn. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti odotetusti, että G8-ryhmä ryhtyy tukemaan nimenomaan Afrikan maataloushankkeita.

Kyseessä on suunnanmuutos, jolla yritetään huolehtia Afrikan ruokaturvasta. Kyseessä on merkittävä siirtymä, sillä tähän asti Afrikkaan on annettu lähinnä hätäapua; nyt Afrikkaa aiotaan tukea niin, että maanosa kykenisi toimimaan omavaraisesti.

Lähteet: Reuters, AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi