1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obama ja paavi puhuivat abortista

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja katolisen kirkon päämies paavi Benedictus XVI ovat tavanneet ensi kertaa. Keskusteluissa oli esillä useita aiheita, myös osapuolille hankala aborttikysymys. Obama sanoi paaville yrittävänsä rajoittaa aborttien määrää Yhdysvalloissa.

Ulkomaat
Paavi Benedictus XVI ja Barack Obama poseeraavat kuvaajille.
Reuters-TV

Yhdysvaltain presidentti saapui Vatikaaniin suoraan teollisuusmaiden G8-ryhmän kokouksesta keskisestä Italiasta.

Tapaamisessa paavi ojensi presidentille kirjasen, jossa selitetään Vatikaanin linjauksia muun muassa abortti- ja kantasolukysymyksissä.

Obama puolestaan kertoi paaville G8-kokouksen tuloksista ja erityisesti köyhille maille suunnatusta ruokatuotantoavusta. Obama sanoi paaville haluavansa vahvoja suhteita Vatikaaniin.

Obaman hallinto on päättänyt rahoittaa kantasolututkimusta vastoin entisen presidentin George W. Bushin päätöstä. Konservatiivien mielestä kantasolujen tutkiminen on aborttiin verrattava tapa tuhota ihmiselämää. Obama myös puolustaa naisten aborttioikeutta, mikä on jyrkässä ristiriidassa paavin näkemyksen kanssa.

Erimielisyyksistä huolimatta myös Vatikaani on sanonut tavoittelevansa Obaman hallintoon rakentavia suhteita rauhankysymyksissä, ympäristöaiheissa sekä Lähi-idän politiikassa.

Obama Afrikkaan pikavisiitille

Vatikaanin-vierailunsa jälkeen Obama lentää Länsi-Afrikkaan Ghanaan. Hän saapuu Ghanaan myöhään yöllä vuorokauden kestävälle vierailulle.

Ghanalaiset ovat innostuneita mahtivaltion päämiehen vierailusta. Radiossa soi Obamasta tehty kappale ja kaupoista saa ostaa t-paitoja ja hattuja, joissa on presidentin kuva.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi