1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

G8-maat sopivat merkittävistä ilmastotavoitteista

Johtavien teollisuusmaiden G8-kokous on päässyt sopuun ilmastotavoitteestaan. Maat ovat yhtä mieltä, ettei ilmasto saisi lämmetä kahta astetta enempää verrattuna tilanteeseen ennen teollistumista 150 vuotta sitten. Maininta maapallon keskilämpötilan nousun rajoittamisesta kirjataan Italian-kokouksen loppulausumaan.

Ulkomaat
G8-johtajat yhteiskuvassa
Japanin pääministeri Taro Aso (vas.), Kanadan pääministeri Stephen Harper, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy, Italian pääministeri Silvio Berlusconi, Venäjän presidentti Dimitri Medvedev, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Britannian pääministeri Gordon Brown, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt ja EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso G8-kokouksen perhepotretissa.EPA / Mihail Klimentjev / POOL / Ria Novosti

Tämä on ensimmäinen kerta, kun G8-maat pystyvät sopimaan astelukemaksi tiivistetystä tavoitteesta. Arvostelijat huomauttivat, että kyseessä on kuitenkin vain tavoite ilman sitovaa päätöstä.

Merkittävää on, että myös presidentti Barack Obaman johtama Yhdysvallat hyväksyy loppulauselman tekstin. Presidentti George W. Bushin hallinto ei tavoitetta hyväksynyt.

EU-puheenjohtajamaan Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt sanoo, että G8 tavoittelee myös kasvihuonepäästöjen puolittamista vuoteen 2050 mennessä vuoden 1990 tasosta. Reinfeldt toteaa kuitenkin, että päästöleikkaustavoite tulisi asettaa 80 prosenttiin.

Ympäristöasiantuntijat ovat sanoneet, että kahden lämpöasteen tavoite johtaisi rajuihin kasvihuonekaasupäästöjen leikkauksiin, mikäli se otetaisiin tosissaan.

Italian G8-kokous on myös sopinut, että ilmasto-ohjelman rahoituksesta sovitaan vasta Yhdysvalloissa pidettävässä G20-maiden kokouksessa.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev tyrmäsi kuitenkin myöhemmin illalla puheet 80 prosentin leikkauksista.

Lisäksi Italiassa olleiden 17 kehittyvän maan edustajat kieltäytyivät sitoutumasta mihinkään leikkaustavoitteisiin. Näihin suuriin saastuttajiin kuuluvat muun muassa Kiina ja Intia.

Merkel iloitsi päätöksestä

Saksan liittokansleri Angela Merkel kutsui kokouksen ilmastopäätöksiä selväksi askeleeksi eteenpäin.

- Pitkän kamppailun jälkeen G8-maat ovat viimeinkin hyväksyneet kahden asteen tavoitteen. Maat aina Yhdysvalloista Eurooppaan ja Japaniin tavoittelevat samaa, sanoi Merkel.

Britannian pääministeri Gordon Brown puolestaan yltyi kuvailemaan päätöksiä historialliseksi.

Tutkijat ovat kuitenkin varoittaneet, että kahta astetta pienempikin keskilämpötilan nousu johtaa muun muassa kuivuuteen ja maataloustuotannon vaikeuksiin eri puolillan maailmaa.

Tanskan Kööpenhaminassa järjestetään joulukuussa suuri YK:n ilmastokokous, jossa on määrä sopia Kioton ilmastosopimuksen korvaavasta uudesta sopimuksesta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi