Taistelu haitallista suolistobakteeria vastaan alkanut

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on ryhdytty kitkemään sairaaloissa leviävää suolistobakteeria ulostebakteerisiirrännäisillä. Ensimmäinen bakteerisiirto on jo tehty Tampereella.

bakteerit
TAYS-kyltti sairaalan seinässä.
YLE / Petri Aaltonen

- Tampereella hoidimme yhden potilaan ulostesiirrännäisellä ja hän parani. Muutekin kokemukset ovat olleet hyviä, kertoo infektiolääkäri Jukka Lumio.

Pirkanmaalla yli 200 ihmistä sairastuttanut Clostridium difficile -bakteeri on vastustuskykyinen antibiooteille ja sen aiheuttama tulehdus uusii herkästi. Myös ripulia aiheuttava bakteeri leviää muun muassa kosketuksesta.

Nyt Pirkanmaalla tehdään potilaalle ulostebakteerisiirto, jos tulehdus uusii useita kertoja lääkehoidoista huolimatta. Siirrossa potilaan omaisen ulosteesta eristetään terve suolistobakteeristo, jonka avulla potilaan järkkynyt bakteeristo palautetaan normaaliksi.

Siirännäisessä ei ole varsinaisesti ulostetta, vaan siitä viljeltyä bakteeristoa. Bakteerit annetaan potilaalle letkulla peräsuolen tai nenä-maha-letkun kautta. Hyvistä tuloksista huolimatta hoito herättää usein kielteisiä mielikuvia, kertoo Lumio.

- Aiheesta ei ole tutkimusta, jonka vuoksi sitä vieroksutaan. Myös ajatus ulosteen siirtämisestä on monelle vieras ja siihen liittyy epämiellyttäviä mielleyhtymiä. Tieteellistä tutkimusta tarvittaisiin, koska hoidon hyöty on valtava. Nyt yritetään käynnistää tutkimuksia, mutta se on vaikea ja raskas tutkimus tehdä.

Siirtoja on tehty menestyksekkäästi myös Helsingissä, Turussa ja Porissa.

Clostridium difficile -bakteeria on löydetty Suomessa jo kahdeksasta sairaanhoitopiiristä. Koko maassa tapauksia on ilmennyt tänä vuonna reilut 2500. Bakteeri koettelee pääasiassa vanhuksia ja ennestään huonokuntoisia potilaita, kertoo ylilääkäri Anni Virolainen-Julkunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Lähteet: YLE Tampere