Grillien varaosahuolto on heikkoa

Kaasugrillien varaosat ovat tiukassa. Erityisesti polttimot ovat merkkikohtaisia ja niitä löytyy harvan kaupan valikoimista. Merkkigrillin ostaminenkaan ei takaa polttimoiden saatavuutta.

grillit
Petri Kuikka / YLE

Muutamia vuosia vanhojen grillien polttimot saattavat yskiä jo pahasti. Puhkipalaneessa polttimossa liekki palaa aivan väärässä paikassa, tukkeutunut polttimo puolestaan ei paljon lämpöä luovuta.

Eräillä merkeillä muun muassa käytettiin vielä puolen kymmentä vuotta sitten teräksisiä polttimoita, jotka nyt ovat palaneet rikki. Kaupan hyllyiltä varapoltinta on vaikea löytää. Nykygirilleissä on useimmiten valurautainen poltin, joka ei teräksisen tilalle käy.

Myyjä Karita Hägglund Kokkolan K-raudasta kertoo, että hän ei saanut keväällä varaosapolttimoita myyntiin yrityksistä huolimatta. Sama ongelma tuntuu olevan myös monilla muilla grillien myyjillä.

Muita kaasugrilleissä tarvittavia varaosia ovat muu muassa ritilät, parilat ja polttimoiden suojukset. Näitä saattaa hyvin varustautuneista myymälöitä löytyäkin, varsinkin, jos grilli ei ole kovin eksoottista merkkiä.

Säännöllinen huolto kannattaa

Grillit eivät ole edullisia siksi niistä kannattaa pitää huolta, ellei halua vieraila grillimyymälässä säännöllisesti. Säännöllinen puhdistus ja tarkastukset eivät yleensä ainakaan lyhennä grillin käyttöikää.

Karita Hägglund kehottaa vaihtamaan kaasugrillien letkut parin vuoden välein. Tarkastus kannattaa tehdä vähintään kerran kesässä. Letkun tiiviys on helppo varmistaa esmerkiksi saippuavedellä. Vuotava grilli voi muodostua vaaralliseksi, tosin Hägglund rauhoittelee grillaajia toteamalla, että pahat kaasuvuodot yleensä paljastuvat tyhjentyneestä pullosta.

Ritilä ja parila kannattaa puhdistaa säännölliseti. Ensimmäistä kertaa käytettäessä keväälä grilliä kannattaa polttaa hetki tyhjänä. Siistinä ja kunnossa grilli pysyy, jos joka käytön jälkeen jaksaa polttaa siitä rasvat pois. Sen jälkeen voi vielä puhsitaa rasvapellin ja rapsutella irti irtolian.

Kaikki eivät kaasulla grillaa

Hiiligrillikin pitää pintansa grillikaupassa. Pallogrillin ostajat ovat aivan oma asiakaskuntansa, he eivät kaasulla halua grillata. Valintaa perustellaan usein kulinaristisilla syillä.

Tavatonta ei ole sekään, että ostaja haluaa juuri tietyn hiiligrillin. Tarvittaessa sellainen voidaan jopa tilata vartavasten. Hiiligrillin valitsevan ei ainakaan tarvitse painiskella vuotavien letkujen ja karstan tukkimien polttimoiden kanssa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Anssi Leppänen, Petri Kuikka