Eerika Grönlund kilpailee tangokruunusta Seinäjoella

Tänä vuonna Tangomarkkinoiden voitosta käydään kova kilpailu Seinäjoella. Aiemmista vuosista poiketen kruunun saa vain yksi laulaja. Tangomarkkinoiden finalistien joukossa on myös lahtelaislähtöinen Eerika Grönlund, joka on valmistautunut kilpailuun huolella.

Eerika Grönlund vieraili vanhassa kotikaupungissaan, Lahdessa huhtikuussa. Kuva: YLE / Heikki Ahonen

Grönlund tulkitsi eilisessä karsinnassa tuomariston vakuuttaen kappaleet Mustatango ja ikivihreän bluesklassikon Cry Me a River.

Lahtelaislähtöinen, Jyväskylässä nykyisin asuva 28-vuotias Grönlund on syntynyt Porissa. Hän on mukana Tangomarkkinoilla jo kolmatta kertaa. Finaalipaikan 28-vuotias laulaja saavutti nyt ensimmäistä kertaa.

Eilisessa karsinnassa yleisö pääsi suoraan äänestämään suosikkejaan ja finaaliin valittiin kolme miestä ja kolme naista. Muut tangofinalistit ovat Markus Kokkonen, Amadeus Lundberg, Kaija Lustila, Marko Maunuksela ja Virpi Piippo.

Finalistit valittiin puhelin- ja tekstiviestiäänestyksellä. Naisista eniten ääniä, 10,7 kaikista äänistä, sai Kaija Lustila. Miehistä eniten ääniä sai Amadeus Lundberg, joka sai äänistä 23,9 prosenttia.

Grönlund mielissään finaalipaikasta

Kolmatta kertaa tangomarkkinoilla kisaava Eerika Grönlund on tyytyväinen finaalipaikastaan. Viime vuonna hän ylsi kahdeksan parhaan naislaulajan joukkoon. Tänä vuonna englanninopettajaksi opiskeleva raivasi tiensä finaaliin sadan alkukarsintoihin osallistuneen joukosta.

- Olen tyytyväinen tähän asti pääsystä, vaikka tippuisinkin lauantain finaalista. Olen tyytyväinen kehityksestäni ja etenemisestä tähän asti, Grönlund kertoo.

Torstai-iltana finaalin karsinnassa katsojat äänestävät puhelimitse ja tekstiviestein kymmenestä finalistista kolme mieslaulajaa ja kolme naislaulajaa lauantain finaaliin. Lauantaina tangolaulukilpailun lopullisen voittajan valitsee tuomaristo.

- Vastassa on neljä vahvaa naislaulajaa, jolla on kaikilla ovat vahvuutensa. Miesten joukossa on myös vahvat vastustajat, saas nähdä miten käy, Grönlund pohtii mahdollisuuksiaan.

Tangofinalisti myöntää, että voittaminen on tänä vuonna vaikeampaa, kun valitaan vain yksi kuninkaallinen.

- Se on jännittävämpää sekä meille että yleisölle. Uskoisin kyllä, että kisan kakkosellekin riittää keikkoja.

Kannustusta kolmesta kaupungista

Tangomarkkinoiden finaaliviikonloppu on laulajille rankka rupeama – kilpailijoiden ohjelmaa keskiviikosta sunnuntaihin on aikataulutettu minuutilleen.

- Jännitystä ei juuri ole, sitä tässä itsekin ihmettelen. Varmaan kroppa jotenkin tietää, että on niin tärkeät esiintymiset tulossa, ettei pahaa jännitystä pääse edes tulemaan, Grönlund ihmettelee.

Porissa syntynyt Grönlund on entinen lahtelainen, joka asuu ja opiskelee nykyisin Jyväskylässä. Kaikkialla yleisö on ottanut laulajattaren omakseen.

- Ei voi mutta kuin kiittää kaikkia kaupunkeja, joista olen saanut todella paljon tukea ja kannustusta. Se tuntuu hienolta.

Tulkinta tärkein valtti

Grönlund lähtee tangofinaaliin luottaen omaan tulkintaansa. Esiintymistä on treenattu alkukesän aikana, samoin kilpailukappaleita.

- Saimme esityskappaleet aika myöhään. Lähdin niissä liikkeelle kappaleiden sanoman sisäistämisestä, minkä avulla itse asiassa ne on helpompi oppiakin. Ääntä on treenattu, että se kestää tuollaisen rupeaman.

Eerika kertoo satsanneensa myös ulkoiseen olemukseen.

- Olen aina ollut tarkka ulkonäöstä. Pitää olla juhlava olo lavalle mennessä, mutta sen suunnittelu on ollut hauskaakin, tummakutrinen esiintyjä paljastaa.

Kruunu olisi Eerikalle unelmien täyttymys. Jyväskylän yliopistossa englantia opiskeleva laulaja toivoo musiikista toista ammattia.

- Hyvä tangokuninkaallinen kulkee jalat maassa ja on sosiaalinen ja ihmisläheinen.

YLE tangoaa kuuluvasti

Tangomarkkinaviikolla YLE tangoaa näkyvästi ja kuuluvasti kaikilla kanavillaan niin televisiossa, radiossa kuin verkossakin. Seinäjoella juhlitaan tänä kesänä Tangomarkkinoiden 25-vuotisjuhlia.

Tangolaulukilpailun finaalin karsinta käytiin torstaina 9. heinäkuuta ja finaali kahta päivää myöhemmin lauantaina 11. heinäkuuta. Molemmat nähdään ja kuullaan suorina lähetyksinä YLE TV2:ssa, YLE Radio Suomessa ja YLEn Satumaa-verkkosivuilla.

Kilpailijoiden esiintymis- ja laulutaitoja koetellaan aiempaa monipuolisemmalla kilpaohjelmistolla. Perinteisten tangojen lisäksi kilpailijat pääsevät esittämään muun muassa vapaavalintaisen kappaleen ja modernin tangon.