Hunajasadolla ratkaisevat viikot

Mehiläistarhoilla toivotaan lähiviikoiksi poutasäätä, jotta hunajaa päästään keräämään kuun vaihteessa. Tarhaajat odottavat sadosta normaalia.

hunaja
Mehiläinen lentää kukkaan.
AP Graphics Bank

Mehiläistarhoilla eletään hunajasadon kannalta ratkaisevia aikoja.

Kymenlaaksolaisten mehiläistarhaajien mukaan tämän vuoden sadosta on näillä näkymin tulossa keskinkertainen tai normaali.

Hunajan määrän ratkaisee seuraavan kolmen viikon sää. Viileä alkukesä hidasti mehiläisten touhuja, mutta toisaalta siirsi myös kasvien kukintaa myöhemmäksi.

- Nyt kukkivat esimerkiksi rypsi, rapsi ja horsma ja se on kyllä täyttänyt kennoja lupaavasti, kertoo Kymenlaakson mehiläishoitajain yhdistyksen puheenjohtaja Osmo Pehkonen.

Kylmistä säistä huolimatta mehiläiset eivät ole tänä vuonna Pehkosen mukaan juurikaan parveutuneet eli lähteneet pesistä yksissätuumin muihin maisemiin.

- Se on aina riski, kun lämpimän sään jälkeen tulee kylmä kausi. Mehiläiset turhautuvat toimettomina ja vietti ajaa niitä sitten lähtemään pesästä. Viime vuonna tästä kärsittiin huomattavasti enemmän, Pehkonen toteaa.

Toiveissa poutapäiviä ja sadeöitä

Mehiläistarhoilla odotetaan nyt lomalaisen toivesäitä.

- Ihannetilanne on jos saadaan poutaa päivällä ja sitten sadetta kasveille yöllä, jotta mesi ei kuivu, Pehkonen selvittää.

- Sateisella säällä mehiläiset pysyvät pesässä ja voivat syödä hunajaa jopa useita kiloja päivässä. Silloin voidaan kyllä jäädä alle keskiverron sadon, myötäilee mehiläistarhuri Marjo Lindman kotkalaisesta Laajakosken hunajasta.

Lindman odottaa pääsevänsä hunajanlinkoukseen kuun vaihteessa.

Kaupan hyllyllä kotimainen hunaja on käynyt vähiin. Kuluttajien suut saadaan makeiksi paikallisella hunajalla todennäköisesti elokuun puolivälissä.

Lähteet: Yle Kymenlaakso