Valtaistuin on turistien uusi kuvauspaikka

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Turisti poseeraa kameralle valtaistuimella.
Italialainen Sebastian Incaviglia poseeraa valtaistuimella.Ari Tuhkanen / YLE Helsinki

Rafael Saifulin teos muistuttaa talouskriisin keskellä eläviä ihmisiä kulttuurin tärkeydestä.

Toukokuun alusta lähtien Mannerheimintien ja Simonkadun kulmassa seisseestä valtaistuimesta on tullut turistien suosima kuvauspaikka.

- Tämä on hieno! Huudahtaa risteilylaivalla Helsinkiin päiväksi tullut italialainen Sebastian Incaviglia ja asettuu poseeraamaan kaverinsa kameralle.

Myös muutama muu viidenhengen porukasta käy kuvattavana pronssista valetulla valtaistuimella, jonka runsaat yksityiskohdat kertovat esineinä, niminä ja kohokuvina ihmiskunnan rikkaasta kulttuuriperinnöstä.

- Kulttuuri tekee maailman kauniiksi, sanoo Valtaistuimen tekijä Kiskossa asuva tataaritaiteilija Rafael Saifulin.

Hän halusi sijoittaa teoksensa näkyvälle paikalle pääkaupunkiin, koska Helsinki on nimenomaan kulttuurikaupunki.Saifulin valoi teoksen viime kesänä Pohjois-Saksassa Lubeckin lähellä sijaitsevassa Elmenharkin pikkukaupungissa yhdessä Euroopan parhaisiin pronssivalun osaajiin lukeutuvan Michael Witkampin kanssa.

Kuvanveistäjä Rafael Saifulin teoksia on ollut aiemmin esillä ympäri maailmaa esim. Yhdysvalloissa, Italiassa ja Isossa-Britanniassa. Pietarin taideakatemiassa oppinsa saanut taiteilija Saifulin on asunut Suomessa vuodesta 1992. Hänen teoksensa Onnenhevonen koristaa Turussa Yliopistonkatua.

Valtaistuin seisoo keskustassa näillä näkymin heinäkuun loppuun saakka.

- Jos Helsinki haluaa, se voi olla siellä pysyvästi. Toistaiseksi olemme sopineet kaupungin kanssa kolmesta kuukaudesta, Saifulin toteaa.

Lähteet: YLE Helsinki / Ari Tuhkanen