Zetorit pärisevät Kutalassa

Kutalan nuorisoseuratalolle puksuttaa lauantaina yli sata vanhaa Zetor-traktoria kaiken kansan ihmeteltäväksi. Jo perinteeksi muodostunut Sikahyvät hytittömät -tapahtuma tuo paikalle myös tuhatpäisen yleisön.

Monet harrastajat haluavat säilyttää Zetorinsa alkuperäisessä kunnossa. Kuva: YLE Tampere

Yksi omalla traktorilla paikalle puksuttelevista on kutalalainen Pekka Tuomola, joka kyydittää halukkaita 50-luvulta peräisin olevalla vihreällä Zetorillaan.

- Vanhasta traktorista tekee erityisen paitsi se takapuolituntuma, myös ääni. Zetoria pitää osata ”soittaa” oikein, että siitä saa useita erilaisia ääniä kuuluville, Tuomola kertoo.

Melkoista soitantaa onkin tiedossa, kun kolminumeroinen määrä traktoreita ajaa letkassa pitkin Kutalan maisemia.

- Kyllä siinä korvat soi, veikkaa Mervi Hevonkorpi Kutalan Nuorisoseurasta.

Tapahtuman tuotoilla kerätään rahaa Nuorisoseurantalon entisöintiin.

Zetoreita ja sianlihaa

Traktoreiden lisäksi Kutalan kesäjuhlan vetonaula on sianliha.

- Tänä vuonna yleisöä varten on varattu kahdeksan kokonaista sikaa. Saa nähdä riittääkö, yleensä liha tuppaa loppumaan kesken, sanoo Marja Änkilä Kutalan Martoista.

Traktoriajeluiden, sianlihan syönnin ja vaikkapa marttojen muurinpohjaletuilla herkuttelun välissä kannattaa myös täyttää arvontakuponki. Tänäkin vuonna pääpalkintona on vanha traktori.

Ja mikäpä olisikaan omalla Zetorilla huristellessa. Sitä paitsi vanha traktori on sijoitus. Pekka Tuomola vinkkaa, että nostalgiset härvelit ovat nyt arvossaan.

- Se on kuin taidetta ostaisi, mies nauraa.