Suomi-sonnien spermaa kysytään ulkomailta yhä enemmän

Suomalaisen sonnin sperman kysyntä on kovassa nousussa. Suomalaissonnin sukusolujen vienti ulkomaille on yli kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa.

lehmät
Sonni laitumella.
Suomen parhaat sonnit tulevat Hollolasta.YLE

Tänä vuonna siemenannoksia on viety ulkomaille jo 140 000. Tänä vuonna mukaan on tullut mukaan uusia vientimaita kuten Turkki ja Sri Lanka.

- Seuraavaksi havitellaan Australiaa, kertoo Faban vientipäällikkö Seppo Niskanen.

Niskasen mukaan myös elävien eläimien kysyntä on niin kova, ettei siihen pystytä aina vastaamaan.

Suomen nautakarjan jalostuksen keskustoimisto on Hollolassa, jossa on tällä hetkellä 400 sonnia. Sieltä parhaat sonnit siirretään siementuotantoon, joka on keskitetty Pieksämäelle.

Valttina terveys ja hyvä luonne

- Suomalaisen naudan valttina ovat hyvä terveys, rakenne, hedelmällisyys ja luonne. Myös eläintautien suhteen tilanne meillä on hyvä, sillä eläimet ovat taudeilta välttyneet, kehuu Niskanen.

Viime viikolla Suomesta toimitettiin Venäjälle 100 hiehoa. Taannoin myös Maltalta kyseltiin 200:a hiehoa, mutta niitä ei ollut myydä. Säännöllisesti nautoja ostavat Venäjä ja Baltian maat. Viime vuonna eläimiä myytiin myös Unkariin ja Romaniaan.

- Pitkien kuljetusmatkojen vuoksi eläviä eläimiä ei voi myydä kaikkialle. Sen sijaan nestemäiseen typpeen säilötty sperma voidaan viedä pitkänkin matkan päähän.

Hollolan sonnien spermaa on viety muun muassa Uuteen-Seelantiin, Uruguayhin, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Etelä-Afrikkaan.

- Tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat kuitenkin muut Pohjoismaat, summaa Niskanen.

Lähteet: YLE Lahti