Lady Summertime kotiutuu Kajaaniin?

Kajaanissa toistamiseen pidettävän kansainvälisen jazzlaulukilpailun toivotaan säilyvän jatkossakin paikkakunnalla.

Lady Summertime -kisan vuoden 2009 yksi osallistujista oli oululainen Tanja Torvikoski. Kuva: YLE

Lady Summertime -kilpailun järjestäjien mielestä Kajaanilla on hyvät perinteet aiempien jazztapahtumien pidosta. Jatko riippuu kuitenkin rahasta.

Näillä näkymin laulukisaan korkeatasoisista naisosallistujista ei ole ainakaan puutetta. Kilpailun johtaja Osku Rajala sanoo, että kysyntää olisi ollut vieläkin laajempaan kansallisuuskirjoon. Nyt kisoissa mittelee 18 laulajaa 16 eri maasta. Kilpailijoiden korkea taso tietää tuomaristolle kovaa pähkinää purtavaksi.

-Ei tänne ihan kylälaulutasolta pääse laulamaan. Kisassa on muun muassa naisia, joilla on takanaan vuosia jatsin mekassa eli New Yorkissa vietettyä aikaa.

Oululainen mielii jazztaivaan tähdeksi

Kansainväliseen jazz-laulukisaan untuvikoista on 23-vuotias Tanja Torvikoski. Torstaisessa semifinaalissa oululainen tulkitsi kaksi kappaletta ja jännitti perjantaina-aamupäivällä pääseekö hän esityksillään vielä lauantain finaaliin.

-Balladina oli "You don't know what love is", joka on bluesiin taittuva balladi. Nopeana kappaleena oli jazzvalssi "Better than anything". Jazzmusiikki on minulle mielenkiintoinen uusi tuttavuus, se antaa hirveesti vapauksia ja tulkinnan varaa.

Reilut neljä vuotta kestävät laulunopettajan opinnot ovat Torvikoskella pian loppusuoralla. Hän on tyytyväinen, että Pohjois-Suomessa tarjotaan korkeatasoista jazzoppia.

-Olin helpottunut voidessani jatkaa opintojani Oulussa. Ei tarvinnutkaan lähteä Helsinkiin tai muualle Etelä-Suomeen, vaan sain jäädä kotikonnuille ja pystyn kouluttautumaan loppuun asti musiikinopettajaksi kotikaupungissani.

"Lady Summertime on cocktail"

Rajalan mukaan ihmisillä on jazznälkää, vaikkakin suomalaisille se on vähän liian vaikea sana.

-Toiset suotta pelkää jatsia, kun siinä on kaksi z-kirjainta peräkkäin. Eihän jazzia tarvii ymmärtää, vaan se on tapa elää, kuunnella tai jopa tanssia sitä.

-Lady Summertime on sekoitus Billie Holidayta eli Lady Daytä ja tätä kaunista, aurinkoista kesäpäivää. Vielä kun pannaan taustalle soimaan Gerswinin kappale "Summertime" niin "living is easy", Rajala kuvailee.

Kilpailun finalistit julkistetaan perjantai-iltana ja finaali on lauantaina.