Wilson Kirwan mielestä tango tekee hyvää suomalaisille

Tangomarkkinoiden Kulttuurifoorumissa pohdittiin sitä, millaisia kokemuksia tango ihmisille antaa. Omista tangoon liittyvistä muistoistaan olivat kertomassa Tauno Äijälä, Wilson Kirwa ja tavalliset tangomarkkinavieraat.

Wilson Kirwa
YLE Pohjanmaa

Pikajuoksijana, satusetänä ja tanssitähtenä tunnettu Wilson Kirwa vieraili Tangomarkkinoilla ja painotti sitä, että Suomen on pienenä maana pidettävä huolta omasta kielestään ja kulttuuristaan.

- Olemme kuin pikkukaloja isossa akvaariossa. Isot kalat voivat tulla ja syödä meidät, jos emme pidä huolta omasta kulttuuristamme.

Kirwan mielestä tango on tärkeä osa suomalaista kulttuuria, sillä se antaa ihmisille mahdollisuuden tulla lähellä toisiaan.

- Etäisyys on suomalaisille hyvin tärkeä asia, huomasin sen kun tulin Suomeen, täällä ei ole niin luonnollista halata, vaan mieluummin huudellaan tutuille vähän kauempaa moi moi. Mutta tangossa pääsee toista ihmistä lähelle.

Kirwalle Tangomarkkinat on tuttu tapahtuma, sillä hän on asunut ja opiskellut Seinäjoella neljä vuotta.

- Minähän puhun pohjanmaan murretta, Kirwa nauraa.

Tangomarkkinat syntyi saunassa

Ajatus Tangomarkkinoista on syntynyt supisuomalaisessa miljöössä, nimittäin saunassa.

- Vietimme Lasse Lintalan kanssa perheinemme juhannusta ja yleensä ajatukset laajenevat illan mittaan ja saunan lauteilla mietimme mitä uutta voisimme keksiä. Silloin syntyi ajatus Tangomarkkinoista, kertoo MTV3:lta eläkkeellä oleva viestintäneuvos Tauno Äijälä.

- Humppafestivaalit Lappeenrannassa oli juuri kuopattu ja tilausta oli jollekin uudelle. Mietimme Lassen kanssa, että tango olisi juuri sellainen asia ja Tangomarkkinoiden pitää sijaita Etelä-Pohjanmaalla.

Tauno Äijälä totesi Kulttuurifoorumissa, ettei olisi koskaan uskonut Tangomarkkinoiden elävän näin kauan ja kasvavan suuriin mittasuhteisiin.

- Mutta koskaan ei saa tyytyä siihen mitä on, aina pitää ajatella miten tästä kehitytään vielä paremmaksi.

Lähteet: YLE Pohjanmaa