Varusmiehille aletaan opettaa ihmissuhdetaitoja

Varusmiesten koulutus monipuolistuu. Yhtenä uutuutena on tulossa kuusi kuukautta palveleville osio, joka pureutuu ihmissuhde- ja tiimityötaitoihin. Myös ammattiopintojen osalta on päästy sopimukseen siitä, että armeija-aikainen kuljettajakoulutus vastaa vuodenvaihteessa siviilissä suoritettua tutkintoa.

Kotimaa
Alokkaat kasarmin käytävällä
YLE

Miehistölle annettava tiimityöpaketti räätälöitiin paljolti siksi, että toiveita tuli myös armeijan ulkopuolelta, kertoo Puolustusvoimien koulutuspäällikkö, eversti Pertti Laatikainen.

- Miehistölle on tulossa heinäkuun saapumiserästä alkaen kuuden tunnin paketti. Se ei ole siis kovin pitkä vuorovaikutuskurssi. Sen kuluessa opetellaan katsomaan asioita koko tiimin kannalta. Tässä kehyksessä arvioidaan sekä johtajien toiminta että miehistän omaa suoriutumista.

Tiimityön opetukselle on tilaus

Tiimityötaidot ja niihin kouluttaminen ovat armeijassa tarpeen myös miehistölle, kommentoi tulossa olevaa uutuutta alikersantti Tommi Iisakkala Saaristomeren meripuolustusalueen Pansion tukikohdassa Turussa.

- Kun olemme veneellä tehtäviä suorittamassa, niin meitä on siellä varsin pieni porukka. Puolet meistä on johtajakoulutuksen saaneita ja toinen puolikas miehistöä. Veneellä työt on tehtävä tiimissä jo nyt. Esimerkiksi alaisten palaute on aika ajoin rankkaa.

Varusmieskoulutukseen on pikku hiljaa kytkeytynyt lisää osioita, joista on hyötyä myös kotiuttamisen jälkeen. Monet noista taidoista tulevat ikään kuin kylkiäisenä. Opetetaan esimerkiksi huumetietoutta, jätteidenlajittelua ja kerrospukeutumista pakkasella.

Armeija panostaa liikuntaan

Näkyvimmin on tämän vuosikymmenen ajan käyty taistelua nuorison huonoa kuntoa vastaan. Alikersantti Juho Nieminen ja tykkimies Tuukka Alanko tulevat haastateltaviksi pallokentän laidalle Pansiossa. Kaksikko kertoo, että heidän päiväohjelmassaan on pakollisia liikuntatunteja useita kertoja viikossa. Ahkerimmille liikkujille jaetaan palkinnoksi ylimääräisiä lomia ja lenkkareitakin on esitetty lähtiäislahjaksi siviiliin.

- Kuntoisuuslomaa saa yhden vuorokauden, jos on käynyt kymmenen kertaa vapaa-aikanaan liikuntakerholla.

- Ehdotetut siviiliinlähtölenkkarit olisivat hyödyksi niille, jotka eivät ole liikkuneet ennen armeijaan tuloa. Mutta toisaalta kyllä täältä löytyy niitäkin, jotka eivät liiku edes palveluksessa sitä vertaa, mitä olisi pakko tehdä, lisää alikersantti Juho Nieminen.

Armeija-aikaisten opintojen arvostus kirjavaa

Aivan omanlaisensa murhe varusmiesten koulutusta suunnitteleville on ollut monien oppilaitosten nihkeä suhtautuminen armeijassa hankittuihin ammatillisiin taitoihin. Kaikkialla näitä suorituksia ei tahdota lukea opiskelemaan tulevien hyödyksi.

Tällä rintamalla voittoihin on luettavissa kuljettajakoulutus, kertoo eversti Pertti Laatikainen.

- EU:n määräykset ovat muuttuneet. Ensi vuoden alusta kuorma-autoa tai sitä suurempaa ajoneuvoa ajavilta vaaditaan ammatillinen koulutus. Olemme puolustusvoimissa laajentaneet kuljettajakoulutusta siten, että se pätee ammattitutkintona myös siviilissä.

Kansalaistaitojen opettaminen lohkaisee varusmiehen ajasta muutamia kymmeniä tunteja ja lisäksi tulevat ne taidot, joita voidaan hyödyntää sekä armeijassa että muualla. Saaristomeren meripuolustusalueen Pansion tukikohdassa tapaan komentajakapteeni Petri Virtasen. Hän kertoo, että koulutustahti on tiivis. Siksi uusia opintojaksoja olisi syytä harkita tarkkaan.

- Viime vuosina on tullut paljon uutta opetettavaa. Tilanne alkaa olla aika haastava. Meidän keskeinen tehtävämme on opettaa sodanajan taitoja.

Lähteet: YLE / Arto Lipponen