Oikeuslääkäri: Vanhuus kelpaa kuolinsyyksi

Kuolinsyyrekisteri on vanhaksi elänyt, kertoo oikeuslääkäri Antti Jääskeläinen Kansan Uutisissa. Jääskeläisen mielestä vanhuus tulisi palauttaa kuolinsyyksi, jotta kuolintodistusten laatu paranisi silloin, kun lääkärit joutuvat turvautumaan arvailuun.

Kotimaa
Tyhjä sairaalasänky
YLE

Kansan Uutisten mukaan kuolinsyytä määrittävät lääkärit joutuvat yhä useammin tilanteisiin, joissa syytä potilaan kuolemalle ei yksinkertaisesti löydy. 30 000 ruumiinavausta tehnyt Jääskeläinen esittääkin, että vanhuus palautettaisiin kuolinsyyksi selkeästi rajattuna diagnoosina.

- Jollei yksiselitteistä kuolinsyytä voida osoittaa, ja kyse on usean rappeumasairauden summasta tai elintoimintojen sammumisesta, tulee lääkärin merkitä kuolinsyyksi vanhuus, Jääskeläinen sanoo.

Hänen mielestään tällainen menettely täsmentäisi kuolintodistuksia.

Kuolemansyyt luokiteltava

Jääskeläinen ehdottaa myös, että lääketieteellisen mittauksen lisäksi lääkärit ottaisivat huomioon myös ympäristön ja elintapojen vaikutukset potilaan kuolemaan.

- Alkuoireisiin ei haeta apua tai pelätään kalliita hoitoja. Kaikki tämä jää nykykäytännössä pois kuolintodistustiedoista, Jääskeläinen huomauttaa.

Jääskeläinen kiteyttääkin, että yhteen kuolinsyyhyn perustuva nykyinen tilastointijärjestelmä tulisi muuttaa siten, että kaikki kuolemaan vaikuttaneet syyt arvioitaisiin.

Jääskeläinen esitelmöi Norjan Bergenissä järjestetyssä oikeuslääketieteen konferenssissa.

Lähteet: YLE Uutiset