1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tietosuojavaltuutetut selvittävät nettiyhteisöjen taustoja

EU:n tietosuojavaltuutetut haluavat Facebookin tapaisille kansainvälisille internetyhteisöille pelisäännöt. STT:n haastattelema tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo olevansa huolissaan siitä, mihin käyttäjien tietoja käytetään. Myös suojelupoliisi on huolissaan yhteisöpalveluiden motiiveista.

Kuva: YLE

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio vaatii selvyyttä siitä, mitä tietoja internetin yhteisöpalvelut käyttäjistään keräävät, ja mihin näitä tietoja käytetään. Myös muiden EU-maiden tietosuojavaltuutetut haluavat saada pelisäännöt kansainvälisille nettiyhteisöille, kuten Facebookille, Twitterille ja MySpacelle.

Aarnio sanoo STT:n haastattelussa pitävänsä käyttäjien kannalta tärkeänä kysymyksenä sitä, miten nämä palvelut aikovat ansaita rahaa.

- Olen huolissani siitä, että ansainta perustuu tietojen luovuttamiseen ulkopuolisille jossain muodossa Aarnio sanoo.

Supokin huolissaan

Suojelupoliisin järjestelmäasiantuntija Riku Kalinen kummasteli Facebookin vähäisiä mainoksia Savon Sanomien kesäkuussa julkaisemassa haastattelussa.

- Yleensä nettiyhteisöjä rahoitetaan nimenomaan mainostuloilla, Kalinen sanoi.

Kalisen mielestä yhteisöpalvelun motiiveja ja rahoitusta ei tunneta tarpeeksi tarkasti.

- Sitä ei pyöritetä sydämen hyvyydestä, vaan kyllä omistajien intresseissä on rahastaa se jollain tavalla ulos.

Kalinen sanoi, että nettiyhteisöt ovat erinomaisia alustoja haittaohjelmien levitykseen ja jopa tiedusteluun. Hän myönsi, että suojelupoliisikin seuraa nettiyhteisöjen avoimia profiileja ja niiden verkostoja.