1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Munasolujen luovuttajista kova pula

Väestöliiton Helsingin klinikalla on huutava pula munasolujen lahjoittajista. Luovutettuja sukusoluja odottaa tällä hetkellä parikymmentä lapsettomuudesta kärsivää. Pahimmillaan odotus voi venyä jopa kahteen vuoteen.

Kuva: YLE Uusimaa

Pari vuotta sitten voimaan tullut laki luovuttajien rekisteröinnistä ei vastoin odotuksia pysäyttänyt sukusolujen lahjoittamista. Väestöliiton Helsingin klinikan ylilääkäri Anne-Maria Suikkari kertoo muutoksen jopa lisänneen aluksi munasolujen luovuttajien määrää. Tällä hetkellä lahjoittajista on taas selvästi pulaa.

Munasolun luovuttajan pitää olla alle 35-vuotias ja useimmiten heillä on myös omia lapsia. Lahjoittajalle maksetaan luovutuksesta vain kulukorvaus. Luovuttamiseen liittyvät hormonihoidot ja munasolujen kerääminen voivat olla raskaita toimenpiteitä.

- Pääasiassa heitä ohjaa auttamisen halu ja se on minun mielestäni se paras motiivi. Naiset ovat ehkä ystäväpiirissä nähneet lapsettomuutta ja tietävät miten vaikea asia se on, toteaa Suikkari.

Monelle ainut keino saada omia lapsia

Helsingin klinikalla parikymmentä naista on vuosittain antanut elämän lahjan tuntemattomalle. Yhden luovuttajan munasolut auttavat aina kahta pariskuntaa ja lahjoittajasta on mahdollista saada perheeseen myös sisaruksia. Monelle lapsettomuudesta kärsivälle vieraat sukusolut ovat viimeinen mahdollisuus hankkia omia lapsia. Lasta kaipaavalle parin vuoden odotus on pitkä.

- Useimmat naisista ovat käyneet jo vuosia hedelmällisyyshoidoissa ennen lahjoittajaan turvautumista. Mukana on myös naisia, joilta puuttuu kokonaan omat munasolut. Heillä saattaa olla jokin geneettinen häiriö tai muusta syystä heillä ei ole munasoluja, mainitsee Suikkari.

Viimeisen viidentoista vuoden aikana klinikalla on autettu luovutetuista munasoluista äidiksi ja isäksi noin 200 paria. Hoitojen lopputuloksena maailmaan on tullut yli 300 lasta.