1. yle.fi
  2. Uutiset

Opetusministeri: Uskontotunnit voisi korvata uskontotiedolla

Opetusministeri Henna Virkkusen (kok.) mukaan koulujen uskontotunnit voisi korvata kaikille oppilaille yhteisellä uskontotiedolla. Virkkunen sanoo Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa, että asiaa pohditaan tuntijaon ja opetussuunnitelman uudistamisen yhteydessä.

Kotimaan uutiset
Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen.
YLE / Juha-Pekka Inkinen

Opetusministeri Henna Virkkusen mukaan kaikille yhteistä uskontotietoa voitaisiin tutkia yhtenä vaihtoehtona uskonnonopetukselle.

- Se on pohtimisen arvoinen asia. Tällä hetkellä en kuitenkaan näe isoa tarvetta nykyisen uskonnonopetuksen muuttamiselle, sillä luterilaisuus on vahva pohja suomalaiselle yhteiskunnalle. Asia nousee joka tapauksessa keskusteltavaksi, kun tuntijakoa ja opetussuunnitelmaa uudistetaan, Virkkunen sanoo Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa.

Suomessa toimii noin 800 uskonnollista yhteisöä. Oma opetussuunnitelma on laadittu yhdelletoista uskonnolle.

Suuret alue-erot uskontokasvatuksessa

Koulujen lisäksi uskonnot aiheuttavat pulmia myös päivähoidossa. Esiopetussuunnitelmaan sisältyvän uskontokasvatuksen määrittely on yksittäisten päiväkotien, ja käytännössä yleensä päiväkodinjohtajien, vakaumuksen varassa. Päiväkotien uskontokasvatuksessa onkin suuria eroja maan eri osien välillä.

Maallistuminen ja monikulttuurisuus ovat lyöneet leimansa pääkaupunkiseudun päiväkotien uskontokasvatukseen. Sen sijaan muualla Suomessa luterilaiset perinteet istuvat lujassa.

- Alueelliset erot uskontokasvatuksen käytännöissä ovat valtavan suuret, sanoo Sunnuntaisuomalaisen haastattelema uskontokasvatuksen professori Arto Kallioniemi Helsingin yliopistosta.

Asiasta tehdyn tutkimuksen mukaan esimerkiksi Oulun läänissä ruokarukous luetaan lähes yhdeksässä päiväkodissa kymmenestä. Pääkaupunkiseudulla näin tehdään vain noin joka kymmenennessä päiväkodissa.

Pääkaupunkiseudulla virsiä lauletaan kirkkopyhien ulkopuolella noin 30 prosentissa päiväkodeista, mutta Pohjois-Suomessa 72 prosentissa päiväkodeista.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi