Poliisi tuhosi laittomien siirtolaisten leirin Kreikassa

Kreikan poliisi on tuhonnut laittomien siirtolaisten hökkelikylän Patrasin satamakaupungissa. Leirillä on asunut satoja afganistanilaisia siirtolaisia vuosien ajan.

Ulkomaat
Laittomien siirtolaisten leiri paloi Patraksessa, Kreikassa.
Reuters-TV

Yli sata poliisia osallistui operaatioon, jossa leiri tuhottiin puskutraktoreilla. Asukkaat olivat ilmeisesti saaneet tiedon operaatiosta etukäteen, sillä leirillä oli sen alkaessa vain runsaat sata siirtolaista.

Alaikäiset vietiin Pohjois-Kreikassa sijaitsevaan keskukseen ja turvapaikkaa hakevat aikuiset patrasilaiseen hotelliin. Ilman laillisia papereita olevat pidätettiin.

Poliisin mukaan leirillä syttyi tulipalo, kun puskutraktorit olivat tuhoamassa sitä. Kukaan ei loukkaantunut. Kaksi siirtolaista pidätettiin tuhopoltosta epäiltyinä.

Leirin olot alkeelliset

Leirin terveydenhuollosta vastanneen avustusjärjestön Lääkärit ilman rajoja edustaja Christos Papaioannou kertoo, että leiri oli rakennettu 12 vuoden aikana ja se oli käytännössä pieni afgaanikylä. Siirtolaiset elivät siellä alkeellisissa oloissa ilman riittävää vesihuoltoa ja puhtaanapitoa.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman Papaioannoun mukaan talvella leirillä asui arviolta 1 500 ihmistä, mutta määrä oli pudonnut noin 200:aan. Osan poliisi on ottanut kiinni, osa on muuttanut muualle.

Monet laittomat siirtolaiset käyttävät Patrasia kauttakulkupaikkana, josta ne yrittävät livahtaa Italiaan tai muualle Eurooppaan lähteviin laivoihin.

Laittomien siirtolaisten tulo Kreikkaan on viime vuosina kiihtynyt. Kansainväliset järjestöt ovat arvostelleet Kreikkaa laittomien siirtolaisten kohtelusta ja vaatineet sitä parantamaan turvapaikanhakujärjestelmää sekä siirtolaisten vastaanottokeskuksia.

Lähteet: AFP, Reuters, AP