1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jeesuksesta tehtiin manga-sarjakuva

Japanilainen manga hakee aiheitaan myös pop-kulttuurin ulkopuolelta. Pääkaupunkiseudulla rippileiriläisille on tänä kesänä jaettu ilmaiseksi sarjakuvaa Jeesuksen tarinasta. Vauhdilla ja väreillä tavoitellaan uusia lukijoita Raamatun teksteille.

kulttuuri
Kozumi Shinozawa.
YLE / Maija Mokkila

Raamattuja kustantava Suomen Pipliaseura on suomentanut ja julkaissut japanilaisen Manga Messias -sarjakuvan. Pipliaseuran talousjohtaja Eeva Vuorinen kertoo, että kustannuspäätöksen taustalla on huoli siitä, että nuoret eivät tunnu avaavan rippiraamattujaan vaikka mitä tekisi.

- Tähän mennessä olemme tehneet Raamattuja kaikenlaisilla kiinnostavilla kansilla ja Raamattuun voi jopa itse tuunata omat kannet. Tarkoitus on tehdä niitä eri kohderyhmille ja sellaisissa muodoissa, jonka nuori avaisikin.

Manga Messiasta on jaettu ilmaiseksi tämän kesän rippileiriläisille pääkaupunkiseudulla. Vantaalla sarjakuvaa on jaettu koulujen kuudesluokkalaisille, ja sitä on käsitelty ainakin yhdellä kevään uskonnontunneista.

Talousjohtaja Eeva Vuorisen mukaan sarjakuvasta saatu palaute on ollut hyvää. Hänen mukaansa toiminnantäyteinen manga on osuva muoto kristikunnan synnyinhetkien kuvaamiselle.

- Jeesuksen elämän kertomushan ei ollut mikään siloiteltu ja kaunis stoori sinänsä. Ehkä tällainenkin muoto voi sitä ilmentää.

Messiaita elokuvissa ja sarjakuvissa

Pipliaseuran talousjohtaja huomauttaa, että Raamatun tekstejä on etenkin elokuvissa käsitelty paljon joko suoraan tai välillisesti. Messias-tarinat ovatkin tuttuja amerikkalaisista elokuvista, joissa maailman pelastaminen jää yhden henkilön - yleensä miehen - harteille.

Manga-asiantuntija Antti Valkama kertoo, että myös japanilaisessa popkulttuurissa messiaat ovat tulleet tutuiksi jo ennen Jeesusta.

- Etenkin poikien sarjakuvat pohjaavat siihen, että on yksi sankari, joka kehittyy vähemmän hyvistä lähtökohdista, menee ja pelastaa maailman. Kuitenkin se miltä maailmaa pelastetaan, miten sitä pelastetaan ja sankarityypit ovat keskenään erilaisia, Valkama sanoo.

Maailmaa pelastavasta messiashahmosta kertovat myös suomalaisten mangasuosikit, kuten lähes 500 000 kappaletta myynyt Dragonball-sarja sekä tällä hetkellä suosituimpiin nimikkeisiin lukeutuva ninjatarina Naruto.

Sivistystä sarjakuvista

Sarjakuviksi piirretyt Raamatun-tekstit eivät kuitenkaan ole pelkkää viihdettä. Siinä mielessä ne kuuluvat samaan kastiin joidenkin Suomessa vähemmän tunnettujen mangasarjojen kanssa.

- Japanissa manga on yksi valtamedioista. Sillä voi kertoa mitä erilaisimpia asioita, Valkama kertoo.

Manga-asiantuntijan hyllystä löytyvät japanilaisena sarjakuvana muun muassa Danten Jumalainen näytelmä ja William Shakespearen Kuningas Lear.

- Japanista löytyy sitten ihan oppikirjojakin, muun muassa fysiikasta tai Japanin ja maailman historiasta.

Viime aikoina Japanissa on ryhdytty julkaisemaan enemmän länsimaisen historian merkittäviä teoksia. Sarjakuvan muotoon on puettu niin Karl Marxin Pääoma kuin ristiriitaisiakin tunteita herättänyt Adolf Hitlerin Taisteluni.

Näihin sarjakuviin verrattuna Jeesus on tutumpi myös sarjakuvien sivuilta. Antti Valkama sanookin muistavansa Suomessa julkaistun ennenkin Raamattu-aiheisia sarjakuvia.

- Ne ovat kuitenkin olleet erittäin perinteisen tyylisiä. Enemmän pysäytyskuvia ja tekstiä kuin dynaamista ja visuaalista japanilaisen sarjakuvan tyyliä.

Manga Messiaan tekijä Kelly-san vierailee viikonloppuna Suomen suurimmassa anime- ja mangatapahtumassa Animeconissa, joka järjestetään Helsingin Kaapelitehtaalla.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Janne Sundqvist

Lue seuraavaksi