1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Salamurhaoikeudenkäynti alkoi Itä-Timorissa

Itä-Timorin presidentin ja pääministerin salamurhaa viime vuonna yrittäneet kapinalliset ovat maanantaina joutuneet oikeuden eteen. 28 miestä yritti surmata presidentti José Ramos-Hortan ja pääministeri Xanana Gusmaon viime vuoden helmikuussa.

Salamurhaoikeudenkäynnissä kuullaan osaa kapinan johtajista, jotka ovat tähän asti kieltäytyneet antamasta poliisille tai oikeudelle mitään lausuntoja.

Nobelin rauhanpalkinnon saanut presidentti Ramos-Horta haavoittui vakavasti ammuskelussa 11. helmikuuta, ja hänen henkensä oli pitkään vaakalaudalla. Kapinallisten silloinen johtaja Alfredo Reinado kuoli tulitaistelussa.

Maanantaina oli vielä epäselvää, mikä Itä-Timorissa voisi olla maksimirangaistus valtionpäämiehen murhayrityksestä. Maan perinteisiin kuuluu suhteellisten lievien rangaistusten jakaminen.

Muutama kuukausi ampumisen jälkeen Ramos-Horta sanoi dramaattisessa tv-esiintymisessä, että hän antoi häntä ampuneelle miehelle anteeksi sen jälkeen, kun tämä antautui poliisille.

Itä-Timor on painiskellut lukuisten taloudellisten ja poliittisten ongelmien kanssa sen jälkeen, kun maa itsenäistyi vuonna 2002.

Kolme vuotta sitten noin 600 sotilaan erottaminen Itä-Timorin armeijasta laukaisi väkivaltaisuudet ja jakoi armeijan kahteen leiriin. Sitä seuranneissa levottomuuksissa 150 000 ihmistä joutui pakosalle kodeistaan.