EU ja Turkki allekirjoittivat Nabucco-sopimuksen

EU:n jäsenvaltiot ja Turkki ovat allekirjoittaneet maanantaina Ankarassa sopimuksen kiistellystä Nabucco-kaasuputkesta. Turkin kautta kulkevan putken odotetaan vähentävän Euroopan riippuvuutta Venäjän kaasutoimituksista. Nabucco-hanke sai vauhtia perjantaina, kun Turkmenistan ilmoitti tukevansa putken rakentamista.

Ulkomaat
Kartta
YLE Uutiset Grafiikka

3 300 kilometriä pitkä putki tuo kaasua Kaspianmereltä Turkin ja Itävallan kautta Eurooppaan ohi Venäjän. Nabuccon suunnittelu on viivästynyt Keski-Aasiassa sijaitsevien kaasuntoimittajavaltioiden Turkmenistanin, Uzbekistanin ja Kazakstanin tuen puutteessa.

Myös Turkki on viivyttänyt Nabuccoa. Se on vaatinut 15 prosentin osuutta kaasutoimituksista. Nabucco on venäläisen South Stream -projektin kilpailija. Gazpromin ja italialaisen energiajätti Enin hankkeessa venäläistä kaasua tuodaan Bulgarian läpi läntiseen Eurooppaan.

Nykyisin Venäjä myy neljänneksen Euroopan tarvitsemasta kaasusta. EU pyrkii vähentämään energiariippuvuuttaan Venäjästä muun muassa Venäjän ja Ukrainan toimituskiistojen vuoksi.

Nabuccon on määrä valmistua vuonna 2015. Sen kustannuksiksi on arvioitu noin kahdeksan miljardia euroa.

Lähteet: Reuters