Hyppää sisältöön

Maahanmuuttajanuorten kaappaukset yleistyvät

Maahanmuuttajataustaisten nuorten kaappaukset takaisin vanhempien kotimaahan ovat yleistyneet. Myös Suomessa arvioidaan olevan vuosittain useita tapauksia, joissa vanhemmat lähettävät mielestään liian länsimaistuneita teinejä takaisin lähtömaahansa.

Kuva: YLE

Suomen Punaisen Ristin pakolais- ja maahanmuuttotyön päällikkö Leena-Kaisa Åberg kertoo, että järjestön tietoon on tullut useita tapauksia, joissa vanhemmat ovat pakottaneet mielestään liian länsimaistuneen nuoren lähtemään takaisin omaan tai vanhempien lähtömaahan. Kaappaustapauksia on tullut myös kaupunkien sosiaaliviranomaisten tietoon.

Palautuksia tehdään useisiin eri maanosiin - nuoria on pakotettu palaamaan ainakin Afrikan, Aasian ja Lähi-Idän maihin. Suomalaisia, maahanmuuttajataustaisia nuoria on tiettävästi kaapattu myös ulkoministeriön vaarallisiksi luokittelemiin maihin.

Laki ei auta alaikäistä

Tapauksiin on kuitenkin vaikea puuttua, sillä lain mukaan vanhemmat päättävät alaikäisen nuoren asioista. Lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva oikeusministeriöstä muistuttaa, että jos vanhemmat yhdessä päättävät lapsen lähettämisestä ulkomaille, ei kyse ole useinkaan rikoksesta.

Pakolla tehtyjä palautuksia on vaikea tunnistaa, sillä suurin osa maahanmuuttajanuorista matkustaa omaan tai vanhempiensa kotimaahan kuitenkin omasta halustaan. Joskus nuorelle selviää vasta perillä, että uuteen kotimaahan ei ole enää mahdollista palata.

Koulussa ei aina huomata katoamista

SPR:n pakolais- ja maahanmuuttoasioista vastaavan Leena Kaisa-Åbergin mukaan maahanmuuttajanuori jätetään ongelmiensa kanssa joskus myös hyvin yksin. Opettajakaan ei välttämättä ihmettele, vaikka nuori jättäisi yhtäkkiä tulematta kouluun.

- Joissain tapauksissa vasta esimerkiksi urheiluvalmentaja on ryhtynyt selvittämään että mitä kyseiselle nuorelle oikein on tapahtunut, Leena-Kaisa Åberg kertoo.