1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Laiton musiikki vaihtumassa suoratoistoon nuorten koneilla

Brittitutkimus osoittaa teini-ikäisten lataavan laitonta musiikkia merkittävästi vähemmän kuin vielä vuotta aiemmin, kertoo Guardian verkkosivuillaan. Tuhannen musiikin suurkuluttajan syvähaastatteluissa selvisi, että musiikin kuuntelu laillisesti YouTube- ja Spotify-palveluista on saanut monet luopumaan laittomasta lataamisesta.

Kuva: Spotify

Tammikuussa haastatelluista 14 - 18-vuotiasta briteistä 26 prosenttia myönsi lataavansa musiikkia laittomasti ainakin kerran kuukaudessa. Vielä joulukuussa 2007 luku oli huomattavasti korkeampi, 42 prosenttia.

Samalla kysyttiin streamatun eli virtautetun musiikin kuuntelusta. 65 prosenttia kertoi kuuntelevansa musiikkia tällä tavoin säännöllisesti, lähes kolmannes päivittäin.

Tutkimuksen tehnyt laitos The Leading Question väittää, että tulos kyseenalaistaa teorian laittoman lataamisen loputtomasti kasvavasta suosiosta ja yleistymisestä.

Tämä ei silti tarkoita rahavirtoja levy-yhtiöille – tai juuri suoratoistopalveluillekaan. Spotifyn ruotsalaisperustaja Daniel Ekin mukaan mainosrahoitteinen sivusto ei ole pääsemässä tulostavoitteeseensa.