Tuhannet turistit lähtevät Helsingistä pehmohirvi kainalossa

Puu- ja tuohiesineet, turkishatut, sinivalkoiset paidat ja sarvekkaat eläimet ovat Helsingin kauppatorin myydyimpiä matkamuistoja.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Valkoinen pehmohirvi punainen I love Finland paita päällä.
Jaana Puustjärven kojun myydyin tuote on pehmohirvi.YLE Helsinki / Ari Tuhkanen

Torin keskivaiheilla Pohjois-Espan puoleisella laidalla valkoisen pressun alla on matkamuistokoju. Se on täynnä pehmohirviä. Niiden runsaus ja monimuotoisuus suorastaan hätkähdyttää.

Hirviä pöydällä vieri vieressä, päällekkäin, kojun rakenteista nipuissa roikkuvia, ruskeita, valkoisia, harmaita, eri värisiä paitoja päällään, pieniä ja isoja - kainaloon, sohvalle, kirjahyllyyn ja avaimenperäksi - muistoksi turisteille Suomesta ja Helsingistä.

Yksi sarveton kojussa on. Hän on yrittäjä Jaana Puustjärvi. Hänen mukaansa turistit ostavat sitä, minkä myyjä laittaa parhaiten esille. Sen taidon Puustjärvi todella näyttää osaavan.

- Mä oon pistänyt niitä siihen niin paljon, että siitä on vaikea mennä ohi ostamatta. Ja hirvi on sellainen, mikä tulee turisteille joulupukin ja poron lisäksi ensimmäisenä mieleen. Tuntuu siltä, että kaikki millä on sarvet päässä myy, sanoo Jaana.

Luonto ja käytännöllisyys menee kaupaksi

Puustjärven naapurikojussa Kauppatorilla myyjänä toimiva Henriikka kertoo, että katajaisia pannunalusia menee paljon.

- Ne tuoksuu tosi hyvälle ja ne on tosi käytännöllisiä myös, ei vaan sellasta joka seisoo siel kaapin päällä, vaan jota voi oikeasti käyttää, sanoo Henriikka.

Turkisten keskeltä kurkistava myyjä Tuuli Häärä kertoo, että heidän kojustaan lähtee eniten turisteiden matkaan poron sarvista tehtyjä korkinavaajia.

- Ne on niin kuin tosi suomalaisia ja hyvän hintasia. Turistit tykkää siitä, että ne on tehty poronluusta ja siin lukee vielä Finland, siitäkin ne tykkää. Päivässä poronsarvesta tehtyjä korkinavaajia menee parikymmentä, arvioi hymyilevä Tuuli.

Pirjo Ahokas myy kojussaan puukäsitöitä. Ahokkaan mukaan venäläiset ostavat paljon koreja ja japanilaiset pieniä tuohituotteita.

- Eniten ulkomaalaiset ostavat kuitenkin lastoja ja voiveitsiä. Ne on helppo kuljettaa risteilyaluksissa ja lentokoneissa. Toki tuohivirsujakin joskus menee, lähinnä läksiäislahjoiksi, esimerkiksi työuransa päättäville, kertoo Pirjo.

Karvalakkien kauppa käy hyvin kesälläkin

- Yks turisti saattaa ostaa useammankin, vaikka koko perheelle, kertoo Irma Peltola. Eniten menee tuuheita, runsaita turkiksisia hattuja, esim. minkkihattuja, kertoo Irma ja sovittaa malliksi päähänsä myydyintä tuuheaa turkishattua.

Paidoista suosituin on perinteinen Suomi-paita

Anette Rap seisoo paitapöydän takana. Pöydällä on laskosteltuna 48 Suomi-aiheista t-paitaa. Niihin on painettu kuvia mm. poroista, keskiyön auringosta ja hirvivaaramerkistä. Ylivoimaisesti myydyin on perinteinen sininen Suomi-paita suomenkielisellä tekstillä.

- Verkkopaitaakin olemme yrittäneet myydä, mutta menikki oli kalliin hinnan takia huono, Anette kertoo.

Jääkaappimagneettien ykkönen on Kauppatori

Lotta Välkkynen kertoo, että myydyin jääkaappimagneetti on sellainen, jossa on Kauppatori mereltä päin, taustalla Kaupungintalo, Tuomiokirkko ja Yliopistonkirjasto.

- Turistit haluavat muiston torista, paikasta, jossa ovat käyneet. Japanilaiset tosin ostavat lähinnä muumi-magneetteja, sanoo Lotta.

Lähteet: YLE Helsinki / Ari Tuhkanen