Gerberalabyrintti loistaa Rautatientorilla

Helsinkiläiset ovat maanantaina päässeet osallistumaan kukkalabyrintin rakentamiseen Rautatientorilla. Taiteilija Kaisa Salmen ideoima kuvio muodostetaan torille sadastatuhannesta gerberasta.

kulttuuri
Gerbera
YLE/ Maija Mokkila

Labyrintin ensimmäinen vaihe rakennettiin maanantaiaamuna rankassa vesisateessa. Paikalle taiteilijaa auttamaan oli kuitenkin uskaltautunut joukko kaupunkilaisia.

Rautatientorille useilla rekoilla kuljetetut gerberat laskettiin ensin alas rullakoista ja kannettiin sitten paikalleen taiteilijan ohjeiden mukaan. Helsinkiläinen Pauliina Alanko nosteli gerberaruukkuja yhdessä siskonsa kanssa.

- Mä oon siirrelly noita vaaleanpunaisia kukkia tuonne, missä on noita muitakin vaalaenpunaisia. Yksi väri menee aina tiettyyn paikkaan.

Päivän aikana torille kannetaan yhteensä satatuhatta gerberaa kuvioon, jossa on yksi sisäänkäynti ja kahdeksan käytävää. Labyrintti on jatkoa taiteilija Kaisa Salmen kukkateosten sarjalle, joka kesällä 2007 peitti eduskuntatalon portaat. Nyt gerberoita on kuitenkin 40 000 enemmän.

- Tää on aika iso urakka, mutta onneksi täällä on paljon auttajia. Hauskaa on ollut, vaikka porukkaa onkin tällä kertaa ollut vähemmän, kun sää on pelottanut ihmisiä pois.

Kukkameri keskelle kiireistä keskustaa

Luonto, kukat ja varsinkin kukkakedot ovat lähellä taiteilijan sydäntä. Teoksen tarkoituksena on korostaa luonnon merkitystä ihmisen ympäristölle ja hyvinvoinnille.

- Idea on tuoda kovaan keskustaan kukkaniitty, pysäyttää ihmisiä ja näyttää heille luonnon merkitystä.

Salmi suunnittelee jo innolla seuraavien kesien projekteja. Kyselyjä teoksille on tullut paljon ja vuonna 2011 gerberat nähdäänkin kenties Turussa.

Rautientorin labyrintin rakentaminen jatkuu jälleen viideltä iltapäivällä, jolloin kukkameri saa lopullisen muotonsa. Kukkien seassa voi seikkailla perjantaihin asti, jolloin ne ovat vapaasti kaupunkilaisten haettavissa.

Lähteet: YLE Helsinki