1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Luomuviljelyn suosio kasvaa huimasti

Lannoitteiden rajut hinnanvaihtelut houkuttelevat viljelijöitä siirtymään luomuun. Luonnonmukaisen maanviljelyn aloitti Hämeen TE-keskuksen alueella alkuvuonna ennätykselliset 19 uutta tilaa. Tällä hetkellä luomuviljely on perinteistä maataloutta kannattavampaa.

Härkäpapu on yksi tärkeimmistä luomutilojen kasveista. Kuva: YLE / Kristiina Lehto

Koiskalan kartanon tiluksilla Lahdessa tulee vettä kuin saavista kaatamalla, mutta se ei vielä viljelijää haittaa. Vesi kun ravitsee pellot täyttäviä härkäpapua, hernettä ja kevätruista.

Aiemmin pelloilla hulmusivat leipävehnä ja mallasohra, mutta ei enää. Kuluvan vuoden keväällä tilan tuotanto vaihtui kokonaan luonnonmukaiseksi. Tilaa pian 15 vuotta luotsanneen Kalle Knuuttilan mukaan päätös lähteä luomuviljelijäksi kypsyi hiljalleen, kun perhe punnitsi eri vaihtoehtoja.

- Lannoitteiden sekä torjunta-aineiden hinta on vain noussut ja viljan hinta laskenut. Kokonaisuus ei yksinkertaisesti ole perinteisessä viljelyssä kannattava, isäntä summaa.

Päätökseen oli myös eettinen syy. Knuuttila perheineen oli viljellyt peltojaan yli vuosikymmenen perinteiseen tapaan, kunnes syntyi kaipuu tehdä työstä ja sen tuotoksista ympäristöystävällisempiä.

- Meitä on aina kiinnostanut luonnonmukaisesti viljelty, puhdas elintarvike. Tämä oli yhtälailla tärkeä syy luopua tavallisesta viljelystä.

Uusia luomuyrittäjiä kuin sieniä sateella

Vuosi sitten luomutiloja oli Hämeessä puolitoista sataa, mutta nyt uusia yrittäjiä on tullut lisää roppakaupalla. Pelkästään alkuvuonna luomuun lähti 19 uutta tilaa.

Luomuagronomi Kaija Hinkkanen ProAgria Hämeestä tietää syyn viljelijöiden liikkeeseen. Luomuviljely tuo hehtaaria kohden tuloja viljelijälle noin 200 - 300 euroa enemmän kuin perinteinen viljely.

- Taloudellisuus on suuri syy. Nyt on paljon isoja tiloja, jotka ovat siirtyneet luomutuotantoon. Toisaalta myös ekologiset perusteet vaikuttavat. Lisäksi monialayrittäjillä, joiden tiloilla on maatilamatkailua, kuluttajalähtöisyys ja suoramyynti vaikuttavat paljon.

Kiihtyvä kilpailu nakertaa tuottoja

Luomutilallisten määrän kasvu tarkoittaa kilpailun kovenemista ja mahdollisesti luomutuotteiden hintojen laskua. Luomuagronomi Hinkkanen ei kuitenkaan näe tätä uhkana.

- On toki olemassa riski, että hinnat laskevat, kun yrittäjiä tulee lisää. Toistaiseksi luomutuotteesta on kuitenkin saanut hyvän hinnan ja markkinat ovat vetäneet. Viljelijöiden on suunniteltava viljelykierrot tarkasti siten, että viljellään kasveja, joilla menekkiä riittää. Esimerkiksi härkäpapu on sellainen kasvi.

Luomutuottaja Kalle Knuuttilan usko omaan työhönsä ja sen antimiin ei horju, vaikka kilpailu tiukentuu.

- Uskon, että suomalaiset ja eurooppalaiset kuluttajat ymmärtävät suomalaisen puhtaan lähiruoan arvon. Monelle merkitsee varmasti paljon se, että ruoka on tuotettu ekologisesti ja kestävästi.