1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ekokylä

Keuruun Ekokylässä vaalitaan yhteisöllisyyttä

Keuruun Ekokylässä asuu 25 ihmistä yhteisöllisyyden hengessä. Ekokylän toiminta perustuu talkoisiin ja yhdessätekemiseen: esimerkiksi ruoka tehdään yhdessä, asioista päätetään yhdessä ja jopa kodinkoneet ovat yhteiset.

ekokylä
YLE / Joni Tammela

Ekokylän pyrkimyksenä on luoda mahdollisimman omavarainen paikallistalous. Pelloilla kasvaa mitä erinäisimpiä tuotteita - luomuviljeltynä, luonnollisesti.

Euroopan Ekokylät koolla

Yksitoistavuotias Keuruun Ekokylä on kestinnyt kansainvälisiä vieraitaan lauantaista lähtien. Viikon kestävä kokous on tuonut Keuruulle yli sata osallistujaa ekokylistä eri puolilta Eurooppaa. Jokavuotinen kokous järjestetään nyt ensimmäisen kerran Suomessa.

- Täällä on työpajoja: osallistujat tarjoaa omaa osaamistaan ja omia työpajojaan ja täällä verkostoidutaan ja tutustutaan ihmisiin. Opitaan tietämään, miten eri paikoissa on eri jutut ratkaistu, kertoo Seija Mannila Keuruun Ekokylästä.

Ekologisuutta ja kestävää kehitystä

Ekokylässä eläminen perustuu ekologisuuteen ja kestävään kehitykseen. Ruoka ja energia pyritään tuottamaan niin omavaraisesti kuin mahdollista.

Global Ecovillage Network Europen puheenjohtaja Kosha Joubert kertoo, että kiinnostus ekologiseen elämäntapaan on kasvanut:

- Monet miettivät, kuinka voimme luoda yhteisöjä tukeaksemme toisiamme näiden aikojen yli, ja kuinka rakentaa taloutta luonnolle ja ihmisille terveellisellä tavalla. Kiinnostus ekokyliä kohtaan kasvaa nopeasti. Täällä kokouksessa pohdimme, kuinka voimme vastata tähän kysyntään.

Yhteisöllisyys innostaa

Maailmalla ekokylien kehitys on jo varsin pitkällä. Esimerkiksi Italiassa on lähes tuhannen asukkaan ekokylä, jossa on oma sanomalehtensä ja valuuttajärjestelmänsä. Suomessa ekokyliä on vielä vähän ja ne ovat pieniä.

- Maailmanlaajuisesti ekokylien tarjoama inspiraatio on paljon suurempi kuin luulemme. Tieto siitä, että Suomen kaltaisessa rikkaassa maassa on ihmisiä, jotka vapaasta tahdostaan elävät yksinkertaisesti, on valtavan inspiroivaa esimerkiksi afrikkalaisille, sanoo Kosha Joubert

Asukasneuvosto valitsee asukkaat

Keuruun Ekokylään ei muuteta asumaan noin vain, hetken mielijohteesta. Ensin täytyy käydä tutustumassa kylään pari päivää, sen jälkeen voi päästä kahden viikon tutustumisasukkaaksi. Kahden viikon jälkeen on vuorossa puolen vuoden koeasuminen.

Koeasumisen jälkeen asukasneuvosto päättää, otetaanko koeasuja Ekokylään. Jos ehdokas päätetään hyväksyä, hänelle tehdään toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus.

Pitkään valintaprosessiin on syynsä: koejakson kuluessa on aikaa pohtia, olisiko itsestä tiukan yhteisölliseen, ekologiseen, mutta monin osin myös vaatimattomampaan elämäntapaan sitoutujaksi.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Emilia Mölsä

Lue seuraavaksi