Yhdysvaltain senaatti aloitti Sotomayorin hiillostamisen

Latinalaisamerikkalainen Sonya Sotomayor on ottanut taas yhden askelen kohti Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarin virkaa. Hän astui maanantaina Yhdysvaltain senaatin kuultavaksi.

Ulkomaat
Sonia Sotomayor.
Michael Reynolds / EPA

Presidentti Barack Obama nimitti toukokuussa 55-vuotiaan Sonia Sotomayorin ehdokkaakseen maan ylimpään tuomioistuimeen. Jos senaatti hyväksyy ehdotuksen, Sotomayorista tulee Yhdysvaltain ensimmäinen latinotaustainen korkeimman oikeuden tuomari.

Kuulemistilaisuuden aluksi senaatin oikeusasian komitean jäsenet pitivät puheenvuoronsa, minkä jälkeen oli Sotomayorin lausunnon vuoro.

Sotomayor sanoi juridisen filosofiansa olevan uskollisuus laille. Tuomarin tehtävä ei ole laatia lakia, vaan soveltaa sitä, hän sanoi avauslausunnossaan. Sotomayor myös vakuutti pyrkivänsä palvelemaan puolueettoman oikeuden asiaa kapeampien intressien sijaan.

Tilaisuus jatkuu tiistaina, jolloin on senaatin vuoro haastatella Sotomayoria. Kuulemisten ennustetaan jatkuvan koko viikon.

Sotomayorilla kuumat paikat tulossa

Ennakkoarvailuissa Sotomayorin läpimeno näyttää melko varmalta.

- Jos ette romahda täysin, nimityksenne vahvistetaan, republikaanien sanaattori Lindsey Graham sanoi Sotomayorille.

Demokraateilla on enemmistö senaatissa, ja latinonaisella on ryhmässä vahva kannatus. Tästä huolimatta luvassa oli ainakin ulkoisesti grillaustilaisuus. Republikaanit toivat esille asioita, joiden he sanoivat osoittavan, miten Sotomayor asettaa empatian lain edelle.

Republikaanit aikovat kuulustella Sotomayoria erityisesti tämän aborttinäkemyksistä ja aselaeista. Nämä ovat merkittäviä, mielipiteitä jakavia näkemyksiä korkeimmassa oikeudessa, eikä Sotomayerin näkemyksistä ole vielä selvyyttä.

Asiantuntijat ounastelevat, että Sotomayor täyttää tuomari David Souterin paikan. Tämä pitäisi huolen siitä, että korkeimman oikeuden voimatasapaino olisi niukasti republikaanien eduksi.

Konservatiivisen siiven kampanja Sotomayoria vastaan ei ole toistaiseksi juuri tuottanut tulosta. Republikaanien on sitä paitsi varottava suututtamasta Sotomayoria tarkasti seuraavia latinalaisamerikkalaisia äänestäjiä. Latinalaisamerikkalaiset ovat nopeimmin kasvava äänestäjäryhmä Yhdysvalloissa.

Korkeimman oikeuden seuraava istuntokausi alkaa syyskuussa.

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset