Kuntatalous plussalle työllistämällä

Työ- ja elinkeinokeskuksissa pelätään taantuman suistavan yhä useampia pitkäaikaistyöttömyyteen. Pieni Kinnulan kunta tarjoaisi isommilleen mallia työttömyyden hoitoon - kunta palkkaa itse pitkäaikaistyöttömät ja kuntouttaa heidät ei-tuettuihin töihin.

Kotimaa
Asiointia TE-toimistoissa yritetään vähentää nykyisestä mm. verkkopalveluja kehittämällä.
YLE

Työttömyys on kasvanut viime aikoina 1990-luvun laman malliin. Kaarinan työ- ja elinkeinotoimiston johtaja Hannu Roslakka arvelee, että osa talouskriisin ensimmäisen irtisanomisaallon uhreista päätyy pitkäaikaistyöttömiksi.

- Viime marras-joulukuussa työttömäksi jääneiden vaara joutua pitkäaikaistyöttömäksi on hirvittävän suuri. Pahoin pelkään, että viimeistään tammikuussa tähän maahan tulee muutamia kymmeniä tuhansia uusia yhdenjaksoisia pitkäaikaistyöttömiä.

Kaarinassa työllisyys on edelleen kohtuullisen hyvässä jamassa, mutta jatko riippuu paljon Turun telakkateollisuudesta. Uusia tilauksia ei telakalla ole kuulunut, joten Roslakka odottaa työttömyyden pahenevan merkittävästi jo lähiaikoina. Työ- ja elinkeinotoimiston asiakkaiksi on tulossa todennäköisesti myös ryhmälomautettuja, joita ei kutsutakaan takaisin töihin.

Talous kuntoon työllistämällä

Keski-Suomessa pohjoisosassa sijaitsevassa Kinnulassa kunnanjohtaja Juha Urpilainen heräsi pitkäaikaistyöttömien hoitamiseen, kun vuoden 2006 alussa tehdyn työmarkkinatukiuudistuksen seuraukset näkyivät kunnan kassassa. Uudistus siirsi esimerkiksi puolet yli 500 päivää työttömänä olleiden työmarkkinatuesta kuntien kontolle, joten pitkäaikaistyöttömistä oli tulossa Kinnulalle suoraan ja välillisesti noin 200 000 euron vuotuinen lisämeno.

Näin kunnassa aloitettiin Tuumasta toimeen -ohjelma, jolla pyrittiin työehtosopimusten mukaista palkkaa vastaan totuttamaan työttömyysputkesta kärsineet työelämään. Lisäksi kunta on perustanut oman sosiaalisen yrityksen ja nuorten työpajan. Tukitoimien avulla työttömyysluvut tiputettiin lähes 20 prosentista parhaimmillaan viiteen prosenttiin. 2000-henkisen kunnan pitkäaikaistyöttömistä yli 50 on siirtynyt eri portaiden kautta markkinaehtoisiin, ei-tuettuihin töihin.

Useat kunnat ovat käyneet Kinnulassa tutustumassa kuntouttavaan työllistämismalliin, mutta harva on seurannut perässä. Kunnanjohtaja Urpilaisen mukaan kuntien talous on vielä kestänyt niin sanotut työllistämissakot, eivätkä virkamiehet ole halunneet lähteä Urpilaisen likaisiksi ja raskaiksi kuvaamiin työllistämistalkoisiin.

- Kunnilla menee tällä hetkellä loistavasti eikä niissä ole ollut vielä tarvetta säästää oikeasti. Kun tulee työttömien armeijoita, niin kyllä kunnat hiffaa tämän asian tässä taantumassa. Uskon, että työllistämissaralla nähdään vielä vipinää, ennustaa Urpilainen.

Pitkäaikaistyöttömät pinon pohjalle?

Juha Urpilainen kertoo Kinnulan säästäneen työllistämispolitiikallaan sekä työmarkkinatuki- että toimeentulotukimenoissa, mutta myös perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa. Syrjäytyneiden tai syrjäytymisvaarassa olleiden totuttamisella työelämään on ollut iso merkitys kuntataloudelle.

- Tämä on kunnalle parasta säästämistä, kun ei ketään tarvitse laittaa pihalle, Urpilainen kertoo.

Pitkäaikaistyöttömät eivät kuitenkaan ole nyt kuntien ensimmäinen huoli, vaikka kustannukset olisivatkin kunnalle kovat. Kaarinan työ- ja elinkeinotoimiston johtaja Hannu Roslakka on eniten huolissaan nuorista, jotka valmistuvat jähmettyneille työmarkkinoille. Heille ensimmäinen työpaikka olisi elintärkeä, koska se voi vaikuttaa koko työuraan. Vanhojen pitkäaikaistyöttömien asema on taantuman aikaan hankala.

- Kun työttömien määrä kaksin-kolminkertaistuu, niin pahaa pelkään, että pitkäaikaistyöttömien asia jää taas vähemmälle. Toivottavasti olen väärässä.

Lähteet: YLE Uutiset / Olli Seuri