1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elämysteollisuus

SuomiAreenan unelmakeskustelu: "Herra ei kiellä ajattelemasta suuria."

Pitää tarttua tilaisuuteen, olla rohkea eikä saa ajatella liikaa. Think big - just do it! Mitä hulluudella saa aikaan? Tästä keskusteltiin Satakunnan Radion järjestämässä unelmakeskustelussa tiistaina.

Teemu Kahilan isännöimässä keskustelussa mukana olivat Jyrki Kangas, Angelika Meusel sekä Riku Räsänen. Kuva: YLE / Tuuli Liekari

Kaikilla on unelmia - Jotkut ovat myös niitä toteuttaneet. Heihin kuuluvat Eetunaukiolla keskusteluun osallistuneet Pori Jazzin taiteellinen johtaja Jyrki Kangas, Rakastajat -teatterin perustajajäsen, näyttelijä Angelika Meusel ja elämysmoguli, RMJ -juhannusjuhlan isä Riku Räsänen, joka tosin itse haluaa itseään kutsuttavan kylähulluksi.

Kolmikkoa yhdistää se, että he ovat kaikki toteuttaneet unelmansa, ajoittaisesta kovastakin vastatuulesta huolimatta.

Täytyy olla nopeaa intohimoa

Satakunnan Radion toimittaja Teemu Kahila avasi keskustelun kysymällä vierailta, minkälaista on se hulluus, jolla saadaan suuria aikaan. Jyrki Kankaan mukaan on hyvä, ettei tiedä, eikä myöskään ajattele liikaa.

- Herra ei kiellä ajattelemasta suuria. On myös hyvä varautua asioihin etukäteen ja sitten kun tilaisuus tulee, on valmiina tarttumaan siihen ja toteuttaa se nopeasti. Näin syntyivät esimerkiksi monet konserttipaikat jazzfestivaalille, ajatellaan nyt vaikkapa puuvillatehdasta. Silmien edessä menee helminauha mahdollisuuksia, toiset ovat kärkkäämpiä tarttumaan niihin. Mutta pitää muistaa, että unelmansa toteuttaneet ihmiset ovat muuten ihan tavallisia ihmisiä.

- Nopeus ratkaisi myös RMJ:n saamisen Poriin ja Sonisphere -festivaalin. Sen yhtedeyssä taidettiin tehdä kaavamuutoksen maailmanennätys, Kangas totesi.

Angelika Meusel ja Riku Räsänen korostivat puheenvuoroissaan intohimoa ja sisäistä tekemisen paloa. Hyvältä tuntuva juttu täytyy heidänkin mielestään toteuttaa heti eikä vasta viiden vuoden päästä.

- Tottakai joku järki täytyy olla taustalla ja kokemusta. Ei 18-vuotias voi laittaa pystyyn noin vain jotain RMJ:n kaltaista massatapahtumaa toimivasti.

Ennakoi mitä ihmiset haluavat

Kangas korosti myös, että kannattaa täyttää joku tyhjä aukko. Tehdä jotain mitä ei ole ennen tehty.

- Pitää myös ottaa huomioon aika-akseli. Areena valmistui vuonna 2000. Seitsemän vuotta tuli turpiin, nyt ollaan sitä mieltä, että se on hyvä juttu. Tämä pitää vain kestää ja uskoa asiaansa.

- Eikä turpiin tulemiseen kuole, joskus jos mokaa, siitä saattaa kasvaa upea uusi idea, heitti Meusel.

- Myyn elämyksiä, joskus ne kiinnostavat, joskus ei. Niin kuin liike-elämässä tuotteet. Ja joskus taas sade pilaa lähes kaiken...

Tulevat työpaikat elämysteollisuudessa

Omaa työtään Jyrki Kangas kuvaili verkostojohtamiseksi eli omien ideoiden myymiseksi. Hänen mukaansa nykyihmisen tärkein voimavara on tiedon jalostamisen ja esittämisen taito. Ufoidea on pysyttävä esittämään ja perustelemaan uskottavasti.

- Paitsi rohkeutta, tämä vaatii kyllä myös paljon ammattimaista työtä, muistutti Räsänen.

- Ja tehty työ puhuu puolestaan. Nyt on jo paljon helpompaa markkinoida itseään, jatkoi Meusel

- Joka tapauksessa kun paikkakunnat ja seutukunnat miettivät, missä tulevat työpaikat ovat, niin elämysteollisuudessa ne ovat, sanoi Kangas.

- Tähän kuuluu urheilu, kulttuuri, mediatuotanto ja osin esimerkiksi "seniorihuolto". Palveluiden kehittäminen senioreille on kasvava elämysteollisuuden muoto. Savupiipputeollisuus työllistää enää jossain Urugayssa ja isoja prosesseja ei esimerkiksi Poriin enää tule. Onneksi yliopistokeskuksessa koulutetaan elämysteollisuusalan osaajia. Vaikka kyllä koulutus, vaikka sitä arvostan, saattaa tappaakin luovuutta.