Työtehoseura antaa messuille hyvän arvosanan

Valkeakosken messukohteita tarkastellut Työtehoseura on ilahtunut energiatehokkuudesta ja luonnonvalon määrästä. Moitteita annetaan joidenkin kohteiden vähäisistä säilytystiloista ja pienistä makuuhuoneista.

kodinhoitohuoneet
Messutalon keittiö yhdistää moderneja ja nostalgiaa huokuvia materiaaleja.
Messutalon keittiö yhdistää moderneja ja nostalgiaa huokuvia materiaaleja.Valokuvia Antero Tenhunen Oy

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa kehuu Valkeakosken asuntomessujen sisältävän arkijärkeä ja tyyliä. Messuilla on Marjomaan mukaan järkevänkokoisia ja energiatehokkaita koteja tavallisille ihmisille luonnonkauniissa ympäristössä.

Jos messuja tarkastellaan tutkijan silmin toimivuuden ja arkirutiinien näkökulmasta, kouluarvosanaksi saadaan hyvä kahdeksikko. Työtehoseura unohtaa sisustuksen ja tarkastelee keittiöitä, kodinhoitotiloja ja saunatiloja vain toimivuuden kannalta.

- Taloissa on paljon luonnonvaloa. Ilahduttavan usein keittiön työtasot olivat ikkunan edessä ja työskentely luonnonvalossa onnistui.

Keittiöt ovat näyttäviä olohuoneen jatkeita, mutta vieläkin Marjomaan mielestä suunnitteluun jäi pieniä ajatusvirheitä. Täyttä kymppiä verottivat joissain kohteissa kodinhoitotilojen ja keittiöiden puutteelliset tilat tai huono tilanjako.

Kiitettävää sen sijaan on hyvä energiatehokkuus. Messujen kolme passiivienergiataloa herättivät tutkija Tarja Marjomaan mielenkiinnon ja muutenkin tutkijan mielestä on hyvä, että energiatehokkuus on vihdoin huomioitu asuntomessuilla.

Elinkaaritaloissa riittää muunneltavuutta

Taloissa elinkaariajattelu toteutuu kohtuullisen hyvin. Makuuhuoneet ovat aika pieniä, mutta toisaalta tarjolla oli kynnyksetöntä avaraa yksitasoista tilaa.

Muuntautuminen perheasunnosta vanhuusiän asunnoksi onnistuu, tosin kulkemisen apuvälineille on vähän tilaa.

- Rollaattorilla on vaikea liikkua, esteettömyys ei toteudu kaikissa asunnoissa, Marjomaa toteaa.

Kritiikkiä tulee myös vierashuoneiden pienuudesta. Työtehoseuran tutkija ohjeistaa, että huoneen pitäisi olla vähintään 10-12 m².

- Vuodesohva ei mahdu avautumaan messukohteiden liian pienissä vierashuoneissa.

Säilytystiloja ja energiatehokkuutta tuulikaapein

Energiatehokkuuden nimissä taloihin suunnitellut tuulikaapit tuovat myös mukavasti lisää säilytystiloja. Pääsisäänkäynnin yhteyteen säilytystiloja piilotetaan liukuovien taakse.

Useassa talossa toinen sisäänkäynti löytyy kodinhoitotilojen puolelta, joten pihatöistä voi tulla suoraan taloon kumisaappaat jalassa.

Osassa taloista säilytysratkaisut ovat erittäin hyvin huomioitu, kun taas osassa säilytystiloista on huutava pula.

- Jos perheessä on nuorisoa ja harrastuksia riittää, niin kyllä monessa talossa vielä tuskastellaan säilytystiloja, tutkija Marjomaa miettii.

Kiinnitä huomiosi arkitiloihin

Jos messuille on vasta lähdössä, Tarja Marjomaa suosittelee toiminnallisten tilojen erityistä tarkkailua. Miten keittiön kodinkoneet on sijoiteltu, kuinka työskentely keittiössä onnistuisi?

Nurkkaratkaisut ja kodinhoitotilat kannattaa myös huomioida. Kodinhoitohuone toimii messukohteissa usein läpikulkutilana saunaan ja ulos.

Paras kodinhoitotilan muoto olisi tutkijan mukaan neliö, jotta kaikki saadaan mahtumaan kätevästi samaan tilaan.

- Testaa, mahtuuko silityslauta ulos komerostaan tukkimatta kulkuväylää, tutkija Marjomaa vinkkaa pilke silmäkulmassaan.

Lähteet: YLE Tampere / Mari Vesanummi