"Homeitiöt ovat terveellisiä!"

Homeitiöt eivät sairastuta ihmisiä. Näin väittää itsekin homeisesta sisäilmasta sairastunut, kankaanpääläinen biokemisti Pekka Nikkola. Home- ja sisäilmaongelmia puitiin tiistaina vireässä SuomiAreena-keskustelussa.

kosteusvauriot
Jukka-Pekka Kärki tekemässä sisäilmatestiä.
Mari Itkonen / Yle

"Haista home!" -keskustelu veti Rakennuskulttuuritalo Toivon pihaan satapäisen yleisön. Aihe herätti vilkkaan, puolitoista tuntia kestäneen keskustelun. Yleisön kysymyksiin olivat vastaamassa Suomen Sisäilmakeskuksen toimitusjohtaja Jukka-Pekka Kärki, Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Markku Viinikka, asumisterveysoppaan kirjoittant Risto Aurola sekä biokemisti Pekka Nikkola. Kankaanpääläinen Nikkola herätti yleisössä eniten kiinnostusta.

- En kylläkään tuonut mitään uutta pöytään tai kotimaiseen homekeskusteluun. Helsingin yliopiston mikrobiologian professori Mirja Salkinoja-Salonen on selvittänyt ja kertonut jo yli kymmenen vuotta sitten, ettei homeitiöiden hengittäminen sairastuta ihmisiä. Päinvastoin homeitiöt pitävät ihmisen terveenä. Homeitiöistä pitää kyllä ihmisen immuunipuolustusjärjestelmä huolen. Sen sijaan homemikrobien tuottamille myrkkymolekyyleille ei ihminen mahda mitään, Pekka Nikkola selventää.

Homeongelman tutkimus saa kritiikkiä

Pekka Nikkola on vakaasti sitä mieltä, että viranomaistasolla homeongelmaa ollaan oltu vain tutkivinaan viime vuosikymmenet. Sosiaali- ja terveysmininsteriön asumisterveyden asiantuntija Risto Aurola ymmärtää Nikkolan kritiikkiä.

- Nikkola väittää, että nämä homeen mikrobien toksiinit eli myrkyt selittävät täysin kosteusongelmiin kytkeytyvät sairaudet. Itsekin mikrobiologiaa tutkineena uskon, että siinä voi olla paljonkin perää. Tähän saakka näiden myrkkyjen tutkimiseen ei kuitenkaan ole ollut käytössä mittausvälineistöä. Joten on jouduttu tyytymään vaatimattomampiin tutkimusmenetelmiin, keskustelun puheenjohtajana toiminut Risto Aurola tunnustaa.

Yleisö osallistui kiivaasti keskusteluun

Joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet Suomen rakennuskannasta kärsii jonkinasteisista kosteusongelmasta. "Haista home!" -keskustelussa yleisöä askarruttivat luonnollisesti etenkin päiväkotien, koulujen ja työpaikkojen kosteus - ja sisäilmaongelmat.

- Tulin tänne "Haista home!"-keskusteluun, koska aihe on itsellekin ajankohtainen. Olen hankkinut homeongelmista hyvin paljon tietoa, vaikka tieto lisääkin tuskaa. Täälläkin oli oikein hyvät alustajat ja sain taas uutta tietoa, kehuu porilainen Ulla-Maija Lousti.

- Kovin tuntuu vaan asiantuntijoilla olevan eri käsityksiä tästä homeongelmasta. Mutta niinhän se on aina ollut kun puhutaan rakennusalasta ja sen ongelmista, tuumii espoolainen Jorma Tolvi.

Pientä valoa tunnelin päähän tarjoili sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntija Risto Aurola, joka kertoi yleisölle valtakunnallisista hometalkoista.

- Valtiovalta tulee sijoittamaan elvytysvaroja sellaisiin kosteusongelmaisiin kohteisiin, jotka muun muassa ympäristöministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat valinneet ensijaista korjausta vaativiksi kohteiksi. Parhaillaan kehitän mittatikkua sille, miten ihmeessä tuo valinta tehdään. Tehtävästä ei tule helppo, Aurola huokaa.

Lähteet: YLE Satakunta / Mari Itkonen