Kesäuimarit nauttivat myös viileästä vedestä

Vesi kastelee laiturilla seisojan housunlahkeet, kun lapset hyppivät Vantaan Kuusijärvellä niin sanottuja pommeja ja hämiksiä. Uimavesien lämpötilat ovat tänä kesänä vaihdelleet selvästi tavallista rajummin.

Kotimaa
Kuvassa merinäkymä, taustalla siintää Tankarin saari.
Raila Paavola / YLE

Suurin vaihtelu on tavattu Pielisellä, jonka vesi oli juhannusaattona avantouinnin ystäville sopivat 12 astetta.

Tällä hetkellä Etelä-Suomen vedet ovat noin yhdestä kolmeen astetta kylmempiä kuin tavallisesti. Pohjois-Suomen uimavedet ovat puolestaan tavanomaista lämpimämpiä.

Vain viikossa Pielinen lämpeni 20 asteeseen, josta romahdettiin tuulen vaikutuksen vuoksi parissa päivässä takaisin alle 12 asteeseen. Vantaan Kuusijärvessä uivalle Reijo Teräkselälle kylmä vesi kuitenkin sopii mainiosti.

- Melkein sanoisin, että nautin, kun se on kylmää. Olen jo iäkäs kaveri ja minulla on kaikennäköisiä kolotuksia mutta olen huomannut, että siitä on apua, kun käyn avannossa.

Pohjoisessa saa uida lämpöisissä vesissä

Tällä hetkellä uimavedet ovat pohjoisessa hieman tavallista lämpimämpiä, kun taas maan keski- ja eteläosissa vedet ovat muutaman asteen keskiarvolukemien alapuolella.

Vaikka keskikesä on ohi ja päivät ovat lyhenemään päin, uimarannoilla lämpimin aika on vielä edessä. Suomessa vesi on lempeimmillään heinä- elokuun taitteessa, josta alkaa vääjäämätön lasku kohti kylmää syksyä.

Teräkselä soisi, että nuorempi miespolvi muistaisi juuri kylmän veden suotuisan karaisevat vaikutukset. Hänen mielestään nuoriso voisi uida enemmän ja juhlia ehkä hieman vähemmän.

- Nuorten miesten pitäisi ajatella kuntoaan. Fyysinen kunto ja henkinen kunto ne käy yhdessä. Voihan sitä välillä olla diskossa mutta se ei ole elämän tarkoitus.

Lähteet: YLE Uutiset / Tuukka Lukinmaa