1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Liettua kieltää kertomasta homoudesta myönteisesti

Liettua kieltää homoseksuaalisuudelle myönteisen tiedon levittämisen lapsille. Maan parlamentti hyväksyi tiistaina kiistellyn lastensuojelulain, jonka tarkoituksena on estää sellaisen tiedon levittäminen, joka voisi haitata lasten henkistä, fyysistä tai moraalista kehitystään.

Ulkomaat

Homoseksuaalisuuden lisäksi laissa mainitaan muun muassa biseksuaalisuus, moniavioisuus sekä yksityiskohtainen kuoleman tai väkivallan kuvaus. Lasten kehitystä mahdollisesti haittaavana pidetään myös paranormaalien ilmiöiden esittämistä luonnollisina ja perhearvojen tarkoituksellista vääristelyä sekä huonon kielenkäytön ja tapojen edistäminen.

Laki on herättänyt kiivasta keskustelua, ja väistyvä presidentti Valdas Adamkus kieltäytyi kesäkuussa vahvistamasta sitä. Tiistaina parlamentti äänesti kuitenkin presidentin veton kumoamisesta äänin 81 - 6. Loput 141 kansanedustajasta joko äänestivät tyhjää tai olivat poissa.

Sunnuntaina Adamkus jätti tehtävänsä ja presidentiksi nousi Dalia Grybauskaite. Hän ei voi käyttää enää vetoa lain suhteen. Lain on tarkoitus astua voimaan ensi maaliskuussa.

Lain ovat tuominneet homofobisena sekä homoseksuaalien järjestöt että ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Arvostelijoiden mukaan laki myös johtaa sensuuriin ja rikkoo Liettuan sitoumuksia YK:n ja EU:n jäsenenä.

Liettuan liberaalisen liikkeen parlamenttiryhmä aikoo valittaa laista korkeimpaan oikeuteen. Ryhmän mukaan laki rikkoo perustuslain pykälää, joka takaa ihmisille oikeuden vakaumuksiinsa ja niiden ilmaisemiseen.

Lähteet: BNS, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi