Lomakausi ajaa lapsia uusiin vaaroihin

Lasten onnettomuus- ja tapaturmariski kasvaa lomakaudella, kun liikutaan uusissa ympäristöissä. YLEn Aamu-tv:ssä vieraillut suunnittelija Kaarina Tamminiemi Terveyden edistämisen keskuksesta muistuttaa, että vaikka monet ovat tehneet oman kodin turvalliseksi, voivat kesämökillä asiat olla toisin.

terveys
Uimavalvoja rannalla
YLE

- Kesämökin vaarat olisi hyvä käydä läpi säännöllisesti. Lapsille voisi antaa selvät ohjeet siitä, mitä voi tehdä yksin, mitä sisarusten kanssa ja mihin tarvitaan vanhempien apua, Tamminiemi toteaa.

Jos lapsi on tottunut elämään kaupungissa, kesämökillä voi joutua miettimään montaa itsestään selvänä pidettyä asiaa. Riskejä voivat olla esimerkiksi halkopinot, esille jätetyt työkalut tai vaikkapa saunan vesipata. Luonnossa lapsi saattaa kohdata myrkyllisiä kasveja tai vaarallisia eläimiä. Lisäksi ulkovesillä uimiseen liittyy erilaisia vaaroja kuin sisähallissa.

- Ylisuojeleva ei tietenkään pidä olla. Lapsi voi tutustua maailmaan luonnollisesti, kunhan vanhemmat käyttävät maalaisjärkeä, Tamminiemi sanoi.

Hän muistutti, että vanhemmat viestittävät paljon omalla esimerkillään. Tämä pätee niin pyöräilykypärän, pelastusliivien, kuin turvavyönkin käytössä.

- Jos pyöräilykypärän käyttöä vaatii lapselta, niin pitää se olla vanhemmallakin.

Yleisimpiä lasten kotitapaturmia ovat kaatumiset ja putoamiset. Suurin osa sairaalassa hoidetuista tapaturmista kohdistuu pään alueelle. Lasten vakavat tapaturmat ovat viime vuosikymmeninä vähentyneet. Vuonna 2006 tapaturmiin kuoli 14 alle 5-vuotiasta lasta.

Lähteet: YLE Uutiset